В Україні змінили систему видачі та оплати лікарняних листів

СОЦІУМ
01.02.19 - 13:19

З першого жовтня 2018 року змінили систему видачі та оплати лікарняних листів.

Тепер на оплату лікарняного мають право застраховані особи - а це усі офіційно працевлаштовані працівники, а також приватні підприємці.

 

Як це правильно зробити, пояснює начальник відділу матеріального забезпечення Криворізького відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Дніпропетровській області Олена Думяк.

 

«Приватні підприємці теж мають таке право на отримання цього виду допомоги. Тому що вони платять єдиний соціальний внесок на рівні всіх інших найманих працівників. Торішні зміни суттєво спростили механізм подачі заяв на фінансування лікарняних - тепер це можна робити і в електронному вигляді. Це зручніше - не треба їхати, не треба витрачати час. У електронному вигляді заявки подаються з використанням електронно-цифрових підписів. Але можна це робити й у паперовому вигляді.

 

Протягом місяця після оплати лікарняного підприємство повинно повідомити про це фонд соціального страхування. Ми можемо вже контролювати, що безпосередньо до конкретного робітника ці гроші дійшли саме в тому обсязі, в якому ми їх профінансували», - каже Думяк.

 

 

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»