Вчені розповіли, як руйнування природи людиною сприяло пандемії коронавірусу

АКТУАЛЬНО
23.04.20 - 14:19

Спричинена коронавірусом хвороба COVID-19 є показовим прикладом того, як вплив людини на осередки життя диких тварин сприяє поширенню інфекційних захворювань.

Науковці вважають, що людство має справу з зоонозом, тобто хворобою, яка передалася людині від тварин. Найбільш імовірно, що коронавірус SARS-CoV-2 походить від кажана. Утім людина зіграла у появі цієї пандемії не останню роль.

 

Втручання у природу, скорочення кількості живих видів і руйнування екосистем роблять передачу таких вірусів набагато ймовірнішою. Це підтверджує нове масштабне дослідження, проведене науковцями з Австралії та США.

 

Останнім часом спалахи нових інфекційних хвороб суттєво почастішали. З 1980-х років їхня кількість потроювалася кожні десять років. Понад дві третини цих хвороб походять від тварин. З них 70 відсотків - від диких тварин. Чимало хвороб, серед яких вірус Ебола, вірус імунодефіциту людини (ВІЛ), свинячий і пташиний грип, - є зоонозами.

 

«Порушуючи екосистеми, ми створили передумови для того, аби віруси передавалися від тварин до людей. Не тварини, а ми створюємо цю ситуацію», - зазначає еколог Йоахім Шпанґенберґ. Вчені кажуть, що через вирубування лісів і розбалансування екосистем люди все більше вдираються в осередки життя диких тварин, що випускає в широкий світ збудників хвороби.

 

Джерело – УНІАН з посиланням на Deutsche Welle.

 

Фото з мережі Інтернет (сайт ТСН).

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: