Верховна Рада проголосувала за запровадження в Україні вільного ринку землі

РЕЗОНАНС
31.03.20 - 8:31

Сьогодні вночі Верховна Рада проголосувала за запровадження в Україні вільного ринку землі. Відповідний документ у другому читанні та в цілому підтримали 259 депутатів. У голосуванні "за" об'єднались партії "Слуга народу", "Європейська солідарність", "Голос " та депутатське об'єднання "Довіра".

Планується, що закон вступить в дію не раніше 1 липня 2021 року. 

На першому етапі відкриття ринку землі буде зменшена максимальна концентрація землі для фізичних осіб - до 100 га "в одні руки".

Юридичні особи матимуть таку можливість після другого етапу реформи, від 2024 року.

 

Право власності на землю сільськогосподарського призначення після усіх етапів матимуть громадяни України, юридичні особи, які зареєстровані в Україні та учасниками яких є українці, держава або громади.

Право власності на землю планують надати і банкам та кредитним установам, але лише у разі стягнення застави.

Однак протягом 2 років земельні ділянки повинні бути відчужені на торгах.

Що стосується найбільш болісного питання для українців – можливості придбання землі іноземцями або юридичними компаніями, засновниками або бенефіціарами яких є іноземці, то вони зможуть мати право власності на землю лише у разі схвалення цього на референдумі. 

 

А тим часом українські політики почали поширювати на своїх сторінках у соціальних мережах власні думки щодо відкриття ринку землі.

Хтось схвалює цю подію та називає "історичною", дехто ж, навпаки, вважає нардепів, котрі проголосували "За" - "зрадниками, котрі підтримали дерибан української землі". 

 

 

Джерело - ТСН.

 

 

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: