Ветерани Кривого Рогу просять президента повернути в місто бойові прапори визволителів

РЕЗОНАНС
27.01.20 - 10:55

Ветерани Кривого Рогу звернулися до президента Зеленського з проханням повернути вилучені реліквії - бойові прапори визволителів нашого міста.

Нагадаємо, 22 лютого 2018 року на проспекті Миру тривали святкові заходи з нагоди 74-ї річниці визволення міста від нацистських загарбників.

 

На святковому параді проспектом пройшли військові з червоними знаменами.

 

Через прапори зчинився скандал, його підхопили й поширили ЗМІ, які нагадували про Закон України "Про засудження комуністичного і націонал-соціалістичного тоталітарних режимів в Україні і заборону пропаганди їх символіки».

 

Між тим, відповідно до закону, ця заборона не поширюється на оригінали бойових знамен.

 

Тим не менше, з Криворізького історико-краєзнавчого музею, на вимогу вищого керівництва, поліція вилучила справжні бойові прапори частин, які звільнили місто від окупантів.

 

24 лютого 2018 року в ЄРДР внесли дані про кримінальний злочин за ч. 1 ст. 436-1. У справі призначили дві експертизи - мистецтвознавчу і фототехнічну. 

 

Але з того часу стяги так і не повернули до Кривого Рогу.

 

"Прапори забрали нахабно, незаконно і всупереч здоровому глузду. Ми звертаємось до президента, щоб нам повернули ці святині", - каже Микола Дабіжа, голова Криворізької міської ради ветеранів.

 

Рада Криворізької міської організації ветеранів звернулася до Президента України Володимира Зеленського з відкритим листом.

 

Ветерани просять посприяти у поверненні реліквій.

 

«Звернутися до вас змусила стурбованість всіх криворіжців тими ганебними подіями, що відбулися в місті 22 лютого 2018 року під час святкування 74-річчя визволення Кривого Рогу від нацистських загарбників. У святковому параді пронесли два бойових прапори військових частин, які в 1944 році брали участь у звільненні міста. Відповідно до Закону України "Про засудження комуністичного і націонал-соціалістичного тоталітарних режимів в Україні і заборону пропаганди їх символіки», заборона не поширюється на використання даної символіки на оригіналах бойових знамен. Але всупереч закону, бойові прапори були вилучені і, фактично, вкрадені нібито на експертизу. Минуло майже 2 роки, а результатів - жодних», - йдеться у листі.

 

Нагадаємо, торік у квітні депутат 7-8 скликань Верховної Ради Костянтин Павлов виступив з цього приводу на засіданні Ради з офіційним зверненням до міністра МВС Арсена Авакова.

«Ці прапори - священна реліквія для сотень тисяч громадян - воїнів-визволителів, їхніх дітей, онуків і правнуків. Ці прапори на міських урочистостях з гордістю несли герої - гвардійці військової частини 3011 Національної Гвардії України. Тієї частини, бійці якої з перших днів виконують свій обов'язок у зоні АТО і захищають Україну. Тому ми категорично вимагаємо, щоб ці історичні реліквії - бойові знамена частин, які воювали за нашу землю і звільняли не лише Кривий Ріг, а й багато інших міст України, були негайно повернуті криворіжцям!» - заявив тоді Костянтин Павлов.

 

У криворізькій організації ветеранів зазначають, що серед тих, хто крокував важкими дорогами війни, був і дід Володимира Зеленського - командир стрілецької роти 174-го гвардійського стрілецького полку, старший лейтенант Семен Іванович Зеленський.

 

«Не можна віднімати реліквії у ветеранів і у всіх, для кого подвиг народу - не просто слова, а жива пам'ять поколінь. Щиро сподіваюся, що справедливість стосовно криворізьких символів буде відновлена​​», - зазначив Костянтин Павлов.

 

 

 

 

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: