Віцемери Таллінна та Кривого Рогу обмінялися досвідом щодо безкоштовного проїзду мешканців у транспорті

ОФІЦІЙНО
24.12.21 - 14:52

Кривий Ріг обмінюється найкращими практиками муніципального управління з європейськими містами. У межах розвитку міжнародної співпраці, заступник міського голови Кривого Рогу Сергій Мілютін зустрівся зі своїм колегою – віцемером Таллінна (Естонія) Вадимом Білобровцевим, а також членом правління підприємства громадського транспорту Tallinna Linnatransport (TLT) Отто Попелем.

На зустрічі обговорили питання розвитку проєкту «Безкоштовний проїзд», який запроваджено у Кривому Розі у травні 2021 року, а також електронних сервісів для мешканців.

 

Сторони зазначили, що у низці проєктів у сфері муніципального управління Кривий Ріг має високі результати. В тому числі, обговорили досвід запровадження безкоштовного проїзду в комунальному транспорті, напрацювання у розвитку транспортної мережі та оновлення рухомого складу.

 

У 2013-му мерія (міські збори) Таллінна ухвалила рішення про запровадження безкоштовного проїзду, щоб соціально підтримати мешканців, скоротивши витрати сімейного бюджету на проїзд, а також щоб знизити екологічне навантаження – зменшити викиди від автомобілів та рівень пробок.

 

Віцемер Таллінна Вадим Білобровцев зазначив: «Громадський транспорт став у Таллінні безкоштовним у 2013 році. І насправді, це було для того часу, звичайно, дуже серйозне рішення. Це працює чудово, тому що фактично виявилося дуже гарним соціальним заходом - дозволило людям економити значні кошти на транспорті».

Також результатом запровадження безкоштовного проїзду в Таллінні стало збільшення кількості платників податків, оскільки багато хто з тих, хто працював у місті, але жив у передмісті, вважали за краще оформити постійну реєстрацію в Таллінні. Так, з моменту оголошення про запровадження безкоштовного проїзду, десятки тисяч людей, раніше незареєстрованих у Таллінні, оформили реєстрацію.

 

За підрахунками естонських експертів, кожна нова тисяча людей, отримавши реєстрацію у місті, приносить до міського бюджету близько мільйона євро на рік у вигляді податків.

 

Кривий Ріг у травні 2021 року став першим містом України, де містяни безкоштовно їздять у комунальному транспорті – трамваях, тролейбусах, швидкісних трамваях та автобусах. Документом, який забезпечує городянам безкоштовний проїзд, у Таллінні є «Єдиний проїзний», а у Кривому Розі – «Карта криворіжця».

 

Для забезпечення безкоштовного проїзду в Кривому Розі, міська влада провела комплексну роботу, щоб кожен криворіжець міг безкоштовно отримати «Карту», ​​а також щоб 100% комунального транспорту були оснащені валідаторами - приладами для зчитування карти.

 

Заступник мера Кривого Рогу Сергій Мілютін наголосив на важливості збільшення інтересу до Кривого Рогу з боку керівництва міст Європейського союзу.

 

«У Кривому Розі, як і в Таллінні, запроваджено проєкт безкоштовного проїзду у громадському транспорті. Естонці дали високу оцінку нашому проєкту, адже ми у Кривому Розі пішли далі і за рахунок «Картки криворіжця» ми не лише забезпечуємо валідацію та безкоштовний проїзд. Це ще й, наприклад, дієвий механізм реєстрації входу та виходу дітей зі школи, це проєкт безпеки тощо».

 

Мілютін наголосив, що завдяки ефективним проєктам, які міська влада реалізовує, Кривий Ріг упевнено посідає місце серед провідних європейських міст щодо впровадження інновацій.

 

"Ми не просто приходимо для того, щоб отримати будь-яку інформацію щодо проєктів, що реалізуються в Європі, ми ділимося досвідом тих успішних проєктів, які ми реалізували", - сказав заступник мера.

 

Член правління «Tallinna Linnatransport» Отто Попель зазначив, що запровадження безкоштовного проїзду у громадському транспорті Таллінна призвело до підвищення якості транспортних послуг.

«Ми на прикладі Талліна довели, що у нас громадський транспорт безкоштовний, але якість послуги зросла. Не можна сказати, що муніципальні підприємства розвивають повільніше, ніж приватні підприємства. Ми йдемо в ногу з часом і тримаємо руку на пульсі».

У межах Стратегії Вілкула з розвитку Кривого Рогу, реалізується комплексна програма, щоб мешканці міста могли їздити у комунальному громадському транспорті безкоштовно та з комфортом. Вже відкрито 15 нових маршрутів, придбано 62 сучасних тролейбусів, 27 нових автобусів; випущено на лінію 11 тролейбусів з автономним ходом, реконструйовано 42 тролейбуси та трамваю, забезпечено відновлення автопарку спецтехніки для їх обслуговування, модернізацію контактної мережі та шляхів. 2022 року буде закуплено ще 15 нових сучасних трамваїв.

 

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: