Від Фонду Вілкула: на проспекті Поштовому у Кривому Розі розмістили стенди з фотографіями Героїв

ПАМ'ЯТЬ
07.05.21 - 16:26

До 9 Травня волонтери Фонду Вілкула «Українська перспектива» в межах арт-проєкту «Жива пам'ять» зібрали понад 1100 світлин солдатів Червоної Армії, які брали участь у боях проти гітлерівських окупантів.

Стенди з фотографіями Героїв розмістили на проспекті Поштовому, біля Святомиколаївської церкви. Експозиція триватиме з 7 до 10 травня.

 

Олександр Вілкул, глава Фонду «Українська перспектива» сказав: «9 Травня - це велике свято! І це Живе свято! Хоча ветеранів тієї війни, на жаль, стає все менше. Подивіться - ці фотографії нам надіслали діти, онуки, правнуки Героїв, які перемогли нацизм. Це спільна жива пам'ять наших сердець. Це свято живе, бо жива гордість і повага до подвигу нашого народу. І ми передамо це наступним поколінням. У цьому і є сила нашого рідного Кривого Рогу!»

 

Мешканець Кривого Рогу Микола розказав, що надіслав для участі в акції «Жива пам'ять» фото двох своїх родичів. Чоловік вдячний за можливість зберегти пам'ять про них: «Дякую Фонду Олександра Вілкула за таку можливість. Всі роки обов’язково виходили на День Перемоги зі світлинами. Для нашої родини – це дуже зворушливо й важливо».

 

Для участі в арт-проєкті «Жива пам'ять» жителі Дніпропетровщини в період від 25 березня до 25 квітня 2021 року надсилали фотокартку, прізвище, ім’я та по батькові, а також коротку історію свого родича — Героя, який захищав Батьківщину в 1941 – 1945 роках.

 

11 років у межах проєкту Олександра Вілкула «Вони живі, поки ми пам’ятаємо» жителі Дніпропетровської області в День Перемоги проходили вулицями міст урочистим маршем зі світлинами своїх родичів-фронтовиків. У цих заходах взяли участь сотні тисяч людей. Під керівництвом Олександра Вілкула у 2010 — 2013 рр. відремонтували та збудували наново більше як тисячу воєнних пам’яток по всій Дніпропетровщині.

 

Команда Олександра Вілкула завжди системно готується до святкування Дня Перемоги: депутати всіх рівнів від Блоку «Українська перспектива», волонтери Фонду Вілкула разом із жителями області впорядковують меморіали. Цьогоріч приведено до ладу більше сотні пам'ятників воїнам-визволителям у Дніпрі, Кривому Розі, Тернівці, Марганці, Покрові та інших містах і районах Дніпропетровської області. Також за підтримки Олександра Вілкула створено документальний цикл «Серце України». Цей проєкт -  п’ять 45‑хвилинних документальних фільмів, присвячених 70‑річчю визволення Дніпропетровської області від нацистських окупантів. 5 фільмів – 5 основних наступальних операцій. Ще один проєкт —  «Останній урок Євгена Березняка» – документальна історія про майора Вихора (відомий радянський фільм) і визволення Кракова від фашистських загарбників у 1945 році. Документальний фільм про долю та подвиг реальної людини, Євгена Березняка – нашого земляка, розвідника і легендарної особистості.

 

 

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: