Від сесії до сесії! 17 листопада - День студента. Історія та цікаві факти про свято

СВЯТО
17.11.21 - 11:11

17 листопада 1941 року на зборах в Лондоні Міжнародна рада студентів в пам'ять про події в Чехії запровадила це свято. У 1939 році нацисти заарештували і розстріляли лідерів чеської Спілки студентів. 1200 студентів були заарештовані і відправлені у концтабір Заксенхаузен. Дев’ятьох студентів і активістів студентського руху стратили без суду в празькому районі Рузіне.

Нині День студента є своєрідним днем співдружності молодої, небайдужої та активної частини суспільства.

 

Як святкують День студента у світі?
 

- У Португалії студенти збираються опівночі біля пам’ятника королю Португалії і голосно співають веселі пісні.
 

- У Сполучених Штатах студенти віддають перевагу галасливим вечіркам вдома, у клубах або за містом.
 

- День студента в Данії вважають сімейним святом, а в Німеччині студентів часто звільняють від занять і проводять різні спортивні змагання.
 

- У Греції 17 листопада є річницею кривавих студентських протестів 1973 року. В цей день вшановують їх пам’ять – приносять квіти на могили і влаштовують масштабні мітинги і демонстрації.
 

- У Фінляндії святкують по-особливому. Студенти влаштовують незвичайні ярмарки, на яких не можна розплатитися грошима, діє тільки бартер.

 

Топ-5 цікавих фактів про студентські будні
 

  • У Японії студенти беруть з собою шоколад «Kit Kat», коли йдуть на іспит. З китайської мови «kitto katsu» означає «обов’язково переможемо».
     
  • У деяких країнах світу місцеві виші дотримуються традиції «первісного крику». Студентам не забороняється виходити на вулицю та голосно репетувати впродовж 5-10 хвилин. Вважається, що так можна позбутися психологічного та емоційного напруження під час сесії.
     
  • В університеті Прінстону в США викладачам не потрібно контролювати студентів під час здачі письмових робіт, бо ніхто не списує. У перший день навчання кожний студент дає клятву дотримуватися «Кодексу чесності» та бути високоморальним громадянином.
     
  • У Середньовіччі вважалося, що матеріал краще запам’ятовується, якщо студента періодично бити. Перепадало навіть особам королівської крові. Хоча у англійських принців, які не виявляли великої сумлінності, поруч були «хлопчики для биття», які брали на себе весь гнів викладачів.
     
  • Студент старіє. В Європі люди все пізніше йдуть здобувати освіту. Наприклад, в Швеції середній студентський вік становить вже 25,5 років. Натомість в Україні це 20 років.

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: