Від вейпу вмирають? Президента України просять заборонити продаж електронних цигарок неповнолітнім

СОЦІУМ
27.09.19 - 11:36

Вкрадливо й підступно, під маскою альтернативи шкідливим цигаркам, у життя українців просочилися вейпи. На тепер близько 200 тисяч підлітків у нашій країни захоплюються вейпом, - кажуть фахівці.

Вейп - у вільному продажу, в тому числі й для неповнолітніх, бо українським законодавством це не врегульовано й не заборонено. Обмежити продаж комплектуючих неповнолітнім просять дорослі.

 

На сайті Президента України зареєстрували відповідну петицію. Її автори відзначають: електронні цигарки – не такі безпечні, як запевняють маркетологи. Вони викликають нікотинову залежність, провокують сердечно-судинні і легеневі захворювання, сповільнюють фізичний та розумовий розвиток дітей.

 

За твердженням медиків, у парі вейпу – десятки токсичних речовин. Вони впливають на слизову оболонку бронхів і легень, змінюють їх клітинний склад. Як наслідок – виникають запальні процеси й інфекційно-алергічні реакції.

 

Днями стало відомо, що генеральний директор американського виробника електронних сигарет Juul Кевін Барнс подав у відставку на тлі зростання смертей курців, - повідомила ТСН.

Американська адміністрація з контролю за продуктами харчування та лікарськими засобами приймає вагомі норми щодо заборони всіх ароматизованих електронних сигарет. Окрім того, кілька штатів намагаються взагалі їх заборонити.

 

"За останні місяці у США зафіксовано 9 смертей, пов’язаних з курінням вейпу, а Центри контролю за хворобами повідомили, що станом на 17 вересня вже зафіксовано 530 випадків ураження легенів, пов’язаних з електронними цигарками. Поки що влада США не визначила жодну компанію чи продукт вейпінгу відповідальним за будь-яку смерть та хвороби", - зазначає ТСН.

 

Тим часом петиція на сайті українського президента "Про заборону продажу електронних сигарет дітям" вже зібрала 373 підписів. 

Її автор Дмитро Купира пояснює: на сьогодні українське законодавство не забороняє продаж електронних сигарет особам, які не досягли 18 років. Тож уже 18,4% дітей віком 13-15 років курять вейп.

 

У зверненні вимагають заборонити продаж електронних цигарок дітям; зрівняти вейпи зі звичайними сигаретами в частині регулювання реклами; врегулювати вміст рідин електронних сигарет; заборонити використовувати ароматизатори у рідинах для вейпінгу; запровадити маркування електронних сигарет попереджувальними написами та зображеннями про небезпеку для здоров’я; зрівняти регулювання пристроїв для нагрівання тютюну з регулюванням сигарет.

 

"Законодавчий контроль за вейпінгом допоможе захистити наших дітей від початку куріння та зберегти їхнє здоров’я", - переконаний ініціатор петиції.

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: