Відомому уродженцю Кривого Рогу Валерію Мареничу виповнилося 74

КУЛЬТУРА
03.01.20 - 9:48

Відомий уродженець Кривого Рогу, народний артист України Валерій Маренич, відсвяткував 74-річчя. Валерій Петрович народився 1 січня 1946 року у Кривому Розі. У 1971 році, разом з майбутньою дружиною Антоніною Сухоруковою, вони організували співочий дует.  В 1973 році до дуету долучилась сестра Антоніни — Світлана.

 

"Пам’ятаєте те чудове вокальне тріо? Антоніна, Світлана та Валерій Мареничі, які виконували українські пісні, – гриміли на всю Східну Європу на рубежі 70-80-х, -згадує почесний консул Ізраїлю Олег Вишняков.

 

Родзинкою творчості цього гурту були старовинні народні тексти, які учасники колективу дбайливо відшукували в архівах і надавали їм нового звучання. Колектив був родзинкою України.

 

Найбільшого злету вони сягнули в 1979-му, коли фірма «Мелодія» записала їхню першу платівку, а «Укртелефільм» зробив телеверсію виступу тріо.

 

Цього ж року поза конкурсом стали учасниками міжнародного пісенного змагання «Євробачення» (Ізраїль). Учасникам ансамблю в тому ж році було присвоєно почесні звання заслужених артистів України.

 

Але Мареничі виявляли характер і були для партійних функціонерів незручними. Тріо відмовлялося від стадіонних концертів, не співало під фонограму, не захотіло обслуговувати Московську олімпіаду, а ще захоплювалося піснями січових стрільців.

 

Після чергової відмови співати на офіційному концерті до Дня колгоспника спалахнув скандал – історія потрапила до газет. З Міністерства культури прийшов наказ із забороною Мареничам виступати за межами Волинської області, був розмагнічений фільм про співаків, припинена трансляція записів на радіо та телебаченні.

 

Таке раптове зникнення вельми популярного українського колективу спричинило появи різноманітних чуток про їхню втечу до Канади, про пияцтво і неадекватність Валерія.

 

А Мареничі, як і раніше, жили у Луцьку, в трикімнатній комуналці та снували свої шедеври.

 

Із небуття Мареничі повернулися тільки на початку 1994 pоку, коли, розпрощавшись із Волинською філармонією, самостійно відзначили 20-ту річницю своєї творчої діяльності великими концертами у столичному палаці «Україна».

 

Наприкінці 2004-го відоме тріо розпалося. Першим оговтався Валерій, і вже за пів року випустив довгограй «Пісні волинських авторів», а вже 2005 р. вийшов його диск «Ген, на узліссі хрест мовчить».

 

Вітаємо земляка з днем народження! Многії благії літа!

 

Як ми писали, торік, на честь Дня Соборності України, згідно з указом Президента України, Валерія Маренича нагородили орденом князя Ярослава Мудрого V ступеня.

 

 

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: