Відсьогодні вже не можна розрахуватись 25 копійками та гривнями старих зразків

ОФІЦІЙНО
01.10.20 - 11:07

З 1 жовтня монети у 25 копійок та банкноти старих зразків, випущених до 2003 року, вилучають з готівкового обороту.

"Усі магазини, ресторани, заклади сфери побуту не прийматимуть їх під час готівкових розрахунків за товари та послуги, а залишки таких монет і банкнот до 16 жовтня 2020 року мають здати до кас банків України для зарахування на їхні розрахункові рахунки", — зазначили у НБУ.

 

Протягом трьох років українці можуть безкоштовно обміняти ці монети та купюри на платіжні обігові монети та банкноти всіх номіналів у сумах, кратних 10 копійкам.

 

Це можна зробити в усіх відділеннях українських банків – упродовж першого року від дати вилучення з обігу, до 30 вересня 2021 року включно. У НБУ та уповноважених банках (АТ "Ощадбанк", АТ КБ "ПриватБанк", АТ "Райффайзен Банк Аваль", АТ "ПУМБ") – упродовж трьох років від дати вилучення їх з обігу, до 30 вересня 2023 року включно.

 

Нацбанк зазначає, що головні переваги вилучення – спрощення та зручність розрахунків готівкою, позитивний економічний ефект та підвищення якості готівки в обігу.

 

Нагадаємо, раніше НБУ вивів з обігу монети номіналом 1, 2 та 5 копійок. Це викликано інфляційними процесами, адже ці грошові одиниці знецінилися.

 

Натомість НБУ ввів в обіг монети номіналом 1, 2, 10, та 5 гривень.

 

Джерело – НБУ.

 

Фото НБУ.

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: