Він повернувся? На Вінниччині знову зафіксували спалах пташиного грипу

ЗДОРОВ'Я
21.01.20 - 9:16

В Україні вперше за три роки зафіксували спалах небезпечного захворювання

В Україні вперше з 2017 року зафіксували спалах пташиного грипу. Зараження трапилося на підприємстві "Хутір" у Немирівському районі Вінницької області.

 

Про це повідомили в пресслужбі Державної служби України з питань безпеки харчових продуктів і захисту споживачів.

 

На виробництві ввели карантин.

 

"При дослідженні відібраних проб біоматеріалу в Державному науково-дослідному інституті з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи, 19.01.2020 встановлений діагноз "грип птиці". За попередньою інформацією, в ТОВ "Хутір" на 01.01.2020 містилося близько 98 тис голів птиці яєчного напрямку", – зазначили в пресслужбі. 

 

Фахівці намагаються не дати збуднику розповсюдитися. Водночас стало відомо, що вірус останнім часом поширився по Східній Європі: Румунії, Угорщині й Польщі.

 

Останній раз спалах пташиного грипу в Україні був зафіксований у 2017 році.

 

Які симптоми пташиного грипу спостерігаються у людей? 

Симптоми пташиного грипу у людей можуть варіюватися від симптомів, типових для звичайного грипу (температура, кашель, біль у горлі і біль у м'язах) до інфекцій очей, пневмонії, важких респіраторних захворювань (гострий респіраторний синдром) та інших загрозливих для життя ускладнень. Симптоми пташиного грипу можуть залежати від того, яким специфічним підтипом вірусу і штаму була викликана інфекція.

 

Які наслідки захворювання на пташиний грип для здоров'я людини?

Існує два основні ризики для здоров'я людини при захворюванні на пташиний грип: 1) ризик безпосередньої інфекції, коли вірус переходить від інфікованого птаха до людини, внаслідок чого іноді людина може тяжко захворіти; 2) ризик того, що вірус (якщо у нього є для цього достатньо можливостей) перейде в форму, дуже заразну для людей, яка легко передається від людини до людини.

 

Чи є ризик заразитися пташиним грипом при вживанні в їжу пташиного м'яса?

Немає зареєстрованих випадків, коли правильно приготоване пташине м'ясо чи яйця могли бути джерелом захворювання на пташиний грип.

 

Як стерегтися пандемії грипу?

Більшість людей знайома з інфлюенцою, чи "грипом" - респіраторним захворюванням, на яке щороку хворіють сотні тисяч людей. Грип зазвичай не загрожує життю більшості здорових людей. Пандемія грипу - інша справа. Вона починається тоді, коли з'являється новий штам грипу, який легко може передаватися від людини до людини і проти якого у людей немає імунітету. На відміну від сезонного грипу, він може вбивати молодих і здорових, а також хворих і слабких.

 

Навички, які допоможуть зберегти здоров'я і уникнути грипу.

Остерігайтеся близького контакту з хворими людьми. Якщо ви хворі, уникайте контакту з іншими людьми, щоб захистити і їх від захворювання. Коли ви хворі, по змозі залишайтесь удома, не йдіть на роботу, до школи і не плануйте в цей час відрядження. Ви допоможете вберегти інших людей від зараження вашою хворобою. Закривайте свій рот і ніс тканиною, коли кашляєте або чхаєте. Ви допоможете іншим людям, що оточують вас, уникнути зараження. Миття рук захистить вас від мікробів. Намагайтеся не торкатись очей, носа або рота. Мікроби часто поширюються тоді, коли особа доторкається до чого-небудь, забрудненого мікробами, а потім торкається своїх очей, носа або рота.

 

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: