Віспа, дифтерія, поліомієліт. Які хвороби здолало людство завдяки вакцинам?

ЗДОРОВ'Я
11.01.21 - 11:53

Вакцини - один з найкорисніших винаходів людства. Вони врятували сотні мільйонів людських життів і продовжують це робити.

Віспа: історія безумовної перемоги

Лише в ХХ столітті натуральна віспа забрала 300 мільйонів життів. Це єдина інфекційна хвороба, яку вдалося повністю викорінити. Сьогодні на неї не хворіє ніхто в жодній країні світу, а її збудники зберігаються лише в двох дуже добре захищених лабораторіях у США та Росії.

Першими проявами віспи є лихоманка, сильна слабкість, біль у спині, блювота й головний біль. На другий чи третій день температура падає, а на тілі людини з’являється висип. Приблизно третина всіх хворих зрештою помирала. А ті, хто вижив, мають імунітет і характерні численні шрами на шкірі, особливо на обличчі.

Саме проти натуральної віспи була створена перша в історії вакцина... завдяки коровам. Виявилось, ці тварини також хворіють на віспу, тільки коров’ячу.

В 1796 році англійський лікар Едвард Дженнер провів історичний експеримент. Лікар заразив коров’ячою віспою восьмирічного хлопчика на ім’я Джеймс Фіппс — сина свого садівника. Той захворів, але без жодної небезпеки для життя, а пізніше в нього виробився імунітет, і заразити його натуральною віспою не вдалось. 

Вже чотири десятиліття вакцинацію проти віспи не проводять, оскільки в цьому немає потреби. 

 

Поліомієліт: перший кандидат на виліт

Наступною інфекційною хворобою, яку людству вдасться викорінити, може стати поліомієліт. 

Вірус, що викликає поліомієліт, дуже легко передається орально-фекальним шляхом від людини до людини. Переважна більшість людей взагалі його не помічає або хворіє у легкій формі, але приблизно в 1 з 200 хворих виникає параліч. Це незворотній процес, і 10% людей із паралічем помирають. Найбільш беззахисними перед поліомієлітом є діти віком до 5 років.

Існує три типи поліовірусу. В 1999 році був зареєстрований останній випадок зараження вірусом другого типу, і 5 років тому ВООЗ офіційно оголосила про його повне викорінення. А в 2018 році вона оголосила про викорінення вірусу третього типу, яким люди не заражаються з 2012 року. Залишається лише перший тип. 

 

Дифтерія: одна з найнебезпечніших дитячих хвороб

Саме діти завжди були найбільш вразливими для дифтерії. До 1980-х у країнах, що розвиваються, на неї щороку хворіло близько мільйона людей, 50-60 тисяч із них помирало. Навіть сьогодні під час захворювання на дифтерію летальність може перевищувати 10%.

Дуже часто дифтерія минає легко. Але в інших випадках вона може вражати верхні дихальні шляхи, серцевий м’яз та нирки. 

Щеплення від дифтерії дітям роблять декілька разів, щоб утворився стійкий імунітет проти хвороби, а потім у дорослому віці повторюють щодесять років. Її ефективність дуже висока — від 92% до понад 99%, залежно від кількості доз.

Завдяки вакцині вдалося значно знизити захворюваність на дифтерію. В Україні, за даними МОЗ, на жовтень 2019 року рівень вакцинації серед дітей до року становить лише 59%, а дорослих — 52%. Саме тому в нас досі реєструють випадки цього захворювання.

 

 

Кір: історія гібридної перемоги

За даними ВООЗ, 2017 року від кору в світі померло 110 тисяч людей. До запровадження вакцини в 1960-х роках щороку ця хвороба забирала приблизно 2,6 мільйона людських життів.
Кір може викликати серйозні ускладнення: сліпоту, набряк головного мозку, діарею, що призводить до зневоднення організму, а також пневмонію. Вони найчастіше розвиваються в дітей віком до 5 років або в дорослих після 30 років. Саме з ускладненнями найчастіше пов’язані смертельні випадки. Хворий на кір є заразним за 4 дні до появи висипу і протягом 4 днів після.

Хоча специфічного лікування від кору не існує, в разі належного догляду смертність від цієї хвороби не перевищує 1%. Але без належної допомоги помирає приблизно кожен десятий. 

Переламним моментом у боротьбі з цієї хворобою стало створення в 60-х роках минулого століття вакцини, яка досі залишається найкращим способом її профілактики. 

Вже в 2000 році смертність скоротилася до 545 тисяч випадків. Тобто приблизно вп’ятеро. А за наступні 17 років — ще приблизно вп’ятеро. ВООЗ зазначає, що лише з 2000 по 2017 рік вакцинація врятувала понад 20 мільйонів людських життів.

Але на відміну від натуральної віспи чи двох типів поліовірусу збудник кору не зник. Люди продовжують хворіти через те, що цю доступну і досить безпечну вакцину отримують далеко не всі діти. Так, за даними ВООЗ, в 2017 році дві дози (після першого щеплення не у всіх виробляється імунітет) отримало 67% дітей у світі. 

Протягом тривалого часу в XXI столітті в нас вакцинацію від кору проходило не більше 60% дітей. Внаслідок цього в 2017-2019 роках в Україні стався спалах кору, коли захворіли понад 115 тисяч людей, 39 із яких померли. 

 

Джерело – Громадське. Фото на прев’ю з мережі Інтернет.

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: