Війна диктує...Загиблих українських воїнів ховатимуть за новим церемоніалом

ВІЙСЬКОВІ
25.10.19 - 16:29

На шостому році війни в Україні розробили новий церемоніал поховання полеглих військовослужбовців. - armyinform.com.ua. - На тепер війна, що триває в нашій державі понад п’ять років, забрала тисячі життів українських воїнів.

У різних куточках країни люди ставали на коліна, проводжаючи захисників в останню путь. Щемливі кадри з таких подій неодноразово транслювали медіа. Проте щоразу було помітно, що церемонія поховання відбувається по-своєму, з деякими «регіональними» особливостями, часто-густо навіть недоречними.

 

Церемонію поховання загиблого військовослужбовця наразі регламентує Додаток 18 до Статуту гарнізонної та вартової служб ЗС України. Цей ритуал спирається на радянські традиції і є морально застарілим.

 

Відтак постала потреба уніфікувати ритуал поховання наших загиблих оборонців.

 

 

Таке делікатне завдання поставили начальнику відділу обліку і збереження місць пам’яті Українського інституту національної пам’яті Павлу Подобєду. Після копіткої роботи в архівах, де вивчали статути Армії УНР, традиції вшанування полеглих козаків і старшин, звернулися й до закордонного досвіду. Проаналізували ритуали армій США, Ізраїлю, Польщі, Туреччини й Бельгії.

 

Нова концепція українського військового поховального ритуалу опирається на наші військові традиції та відповідає сучасним запитам.

 

Головна місія ритуалу – гідне вшанування загиблого захисника, віддання йому належних військових почестей, аби його рідні й місцева громада розуміли, що ховають не когось пересічного, а людину, завдяки якій існує держава Україна.

 

У Києві на Лісовому кладовищі провели пробну репетицію такого ритуалу.

 

Насамперед, передбачена участь священника. Умовно ритуал розділений на військову та релігійну частини. Чітко визначено час, коли прощаються рідні й коли труну накривають Державним Прапором України, та параметри прапора.

Щодо церемонії з Державним Прапором, то це зовсім новий елемент, раніше не запроваджуваний в Україні. Труну обгортають прапором, а саме перед похованням прапор розгортають, і в цей час лунає перший салютний постріл.

 

 

Водночас сурмач виконує мелодію «Шана» (музичний супровід ритуалу поховання покладено на сурмача і барабанщика).

 

 

Державний Прапор офіцер-розпорядник відповідним чином складає і передає родичам загиблого зі словами: «Від імені Президента України, Верховного Головнокомандувача Збройних Сил України, прийміть цей Прапор як символ держави, якій вірно й до кінця служив Ваш чоловік (син, батько, донька, дружина)».

 

Для Героїв України передбачені особливі почесті. Церемонія поховання Героя України та повного кавалера ордена Богдана Хмельницького відрізнятиметься більшою врочистістю: труну з полеглим мають везти на лафеті гармати (замість катафалку), поховання супроводжуватиме військовий оркестр, а в салютній команді й почесній варті передбачено більшу кількість стрільців.

 

 

Фото armyinform.com.ua

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: