Вони і Вантаж 200. "Чорний тюльпан" відзначає 5-у річницю створення

ПОДІЯ
02.09.19 - 15:56

Цього дня, 5 років тому, розпочала свою роботу Гуманітарна місія "Чорний Тюльпан". У складі цієї місії працювали і журналісти ТРК "Рудана" Вікторія Сімкіна і Костянтин Сологуб.

«Чорний тюльпан» - гуманітарна експедиція у межах Гуманітарного проекту ЗСУ «Евакуація 200», що діяла з 3 вересня 2014 до 30 вересня 2016 року.

 

Метою експедиції були пошук та евакуація тіл українських військовослужбовців ЗСУ, представників інших військових формувань та правоохоронних органів, які загинули у районі проведення АТО на території Донецької та Луганської областей, у тому числі на окупованій території.

 

Волонтери виконували важку моральну і фізичну роботу в непростих умовах — часто під обстрілами у зоні бойових дій.

 

Ці мужні чоловіки й жінки краще за будь-кого знають, що таке "вантаж 200" і як його на колінах зустрічають у зболеній, згорьованій від війни Україні.

 

З вересня 2014 року по липень 2015 року з окупованих територій Донецької та Луганської областей пошукові групи вивезли понад 600 тіл загиблих.

 

З них близько 250 тіл були знайдені пошуковцями на полях боїв, а приблизно 450 — евакуйовані з моргів окупованої території.

 

Протягом цього періоду пошуковці місії проїхали більше 100 тис. км, дослідили більше 112 населених пунктів Луганської та Донецької областей, серед яких - Савур-Могила, Степанівка, Маринівка, Петровське, Дмитрівка, Многопілля, Сніжне, Никифорове, Успенка, Красногорівка, Дебальцеве, Іловайськ, Донецький аеропорт та ін.

 

За весь період роботи Гуманітарна місія "Чорний Тюльпан" знайшла і евакуювала останки 858 загиблих по обидві лінії фронту.

 

До пошукової роботи були залучені представники ВГО Союз «Народна Пам'ять», що мали на початку пошукових робіт у районі АТО великий досвід у подібних місіях і займалися пошуком останків солдатів, які полягли на полі бою у часи Першої та Другої світових війн.

 

З 30 вересня 2016 року волонтерів-пошуковців «Чорного Тюльпану» не залучали до реалізації Гуманітарного проекту Збройних Сил України «Евакуація 200».

 

Про свою копітку й витривалу роботу пошуковці зняли фільм "Літопис Чорного тюльпану", який показали мешканцям багатьох міст України. Волонтерів всюди зустрічали слізьми і словами вдячності.

Літопис знятий журналістами ТРК «Рудана» і знімальною групою «Чорного Тюльпана» - Вікторією Сімкіною (журналіст), Костянтином Сологубом (оператор), Сергієм Ільченком (режисер монтажу), і самими волонтерами, які часто знімали так, щоб не помітили бойовики.

Документальні кадри були зафіксовані волонтерами-пошуковцями на лінії розмежування в 2014-2015 роках, запис спогадів відбувся в 2016-2017 рр., монтаж здійснили в 2017-2018 рр.

 

Фільм - відверті розповіді цивільних учасників АТО на сході України і їхні відеоматеріали. Його можна переглянути на youtube.

 

З 5-ю річницею створення "Чорний тюльпан" привітав голова ВГО "Союз народна пам'ять" Ярослав Жилкін (відео нижче).

 

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: