Вшанували земляка. Сьогодні 90 років виповнилось би відомому криворіжцю, дипломату Геннадію Удовенку

ПАМ'ЯТЬ
22.06.21 - 15:15

Сьогодні 90 років виповнилось би відомому криворіжцю Геннадію Удовенку - українському дипломату і політику, народному депутату трьох скликань, 52-му президенту Генеральної Асамблеї ООН.

Представники громади нашого міста поклали квіти до меморіальної дошки Геннадію Удовенку, встановленої на будинку, де мешкала його родина, по вулиці Першотравневій,11.

   
Вихідцями з Кривого Рогу є чимало легендарних людей праці, металургів, гірників, культурних діячів. Є серед них і дипломат.

 

Постать Геннадія Йосиповича нерозривно пов’язана з історією творення незалежної Української держави. В тому числі завдяки його професіоналізму, енергії та інтелекту, Україна утвердилася на міжнародній арені, стала помітною на світовій політичній карті.

 

Великий авторитет Удовенка в ООН у 1997-му році привів його на пост президента 52-ї сесії Генеральної асамблеї Організації Об'єднаних Націй, яку називають "Асамблеєю реформ". У цей час зміцнів авторитет всієї української дипломатії. Ще довгі роки Геннадій Йосипович був членом Ради президентів Генасамблеї. 

 

"Він залишив у світовій політиці великий слід - у процесі просування внутрішньої політики України, щоб вона була прийнята й зрозуміла у високих кабінетах інших держав. Його заслуга - в організації роботи дипкорпусу України за кордоном, щоб про нас дізнавалися, розуміли, рахувалися з нами", - вважає Почесний громадянин Кривого Рогу Дмитро Степанюк.

 

Як міністр закордонних справ та парламентарій трьох скликань Верховної Ради, Удовенко приніс у державну владу нові традиції, засновані на принципах демократії та виваженого толерантного підходу до вирішення життєво важливих для країни питань. Основою життя і діяльності Удовенка була його власна формула "трьох "П" - професіоналізму, патріотизму і порядності. Власне те, чого нині так не вистачає українській політиці, - переконані рідні Геннадія Йосиповича. 

 

"У нього гідність була, толерантність і повага до інших людей. Був доброю людиною - ніколи ні на кого не кричав, поважав думки інших. І обов'язково, якщо вони слушні, використовував їх у своїй роботі. Я багато бував у Раді, знаю, як проходять засідання. З 8-ої ранку він приходив на роботу і до 8-ої вечора працював. А потім - зустрічі з громадськістю до 23.00", - згадує Сергій Малєєв, племінник і помічник Геннадія Удовенка у Верховній Раді IV, V скликань.

 

"Сьогодні громадськість Кривого Рогу прийшла вшанувати пам'ять великого криворіжця - міністра МЗС, людини, яка представляла Україну в ООН. Це була видатна особистість, доступна для людей, зі своїми принципами, ідеалами. Кривому Рогу є ким пишатися. Ми вдячні громадськості за те, що пам'ятають і шанують відомих криворіжців, які прославили наше місто та Україну", - заявила Ольга Бабенко, керівниця депутатської групи ВО "Батьківщина" у міськраді, голова ГО "За рідне місто".

 

 
 

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: