Виборчі нюанси: криворізькі переселенці не обиратимуть мажоритарників та місцеву владу

АКТУАЛЬНО
19.06.19 - 15:39

На парламентських виборах 21-го липня переселенці голосуватимуть лише за кандидатів за партійними списками. Вибір депутатів на мажоритарному окрузі, як і до місцевих органів влади, для них закрито. Хоча п’яти років мало б вистачити, аби ЦВК ініціювало відповідні зміни до закону про вибори, — кажуть внутрішньо переміщені мешканці.

Лариса Сидоренко від початку бойових дій на Донеччині проживає і працює в Кривому Розі. У реєстрі виборців її персональні дані є, бо має прописку в Макіївці. Тож сьогодні у відділі реєстру виборців Саксаганського району за кілька хвилин отримала підтвердження на право голосувати на найближчій дільниці.

«Якщо маєте прописку — можна проголосувати. Для цього достатньо лише паспорта, ніяких довідок чи посвідчень не потрібно», — розповідає жінка.

 

Проте є нюанс. Як і всі, хто голосуватиме за межами свого виборчого округу, Лариса Сидоренко отримає лише один бюлетень - зі списками партій. Обрати депутата-мажоритарника закон їй не дозволяє.

 

За 5 років Верховна Рада так і не встигла змінити у виборчому законодавстві підхід до реєстрації місця проживання. Тому донька Лариси, яка після закінчення навчання у виші втратила прописку, на виборчу дільницю 21-го липня не прийде. Таких історій випускників вишів із числа внутрішньо переміщених осіб — чимало. У числі тих, хто опинився «за бортом» і ті, хто до війни мав лише тимчасову реєстрацію в нині окупованих регіонах, і переселенці, що недавно досягли виборчого віку. За різними підрахунками, зі списків виборців із цих та інших причин випало понад мільйон українців.

«Виконком направив листа до ЦВК, у відповідь ми отримали перелік конституційних правил, якими можна керуватися в цьому випадку. На жаль, з 4-х пунктів виконали лише один», — коментує координатор із питань ВПО ГО "Егіда-Центр" Лариса Сидоренко.

 

Йдеться про відміну мотивації зміни місця голосування. Будь-який виборець отримав право без пояснень та зайвих папірців голосувати там, де йому зручно. Але правила прив’язки до прописки залишилися. Немає виборчої адреси, відповідно, немає й прізвища в списках виборців і, власне, права голосу.

«Це місто стало для нас рідним. Ми тут мешкаємо та працюємо, але законодавство нас сильно роз’єднує, бо є ВПО, а є громада Кривого Рогу», — додає Лариса Сидоренко.

 

Як ми вже повідомляли криворіжці, які голосуватимуть за межами округу теж не обиратимуть мажоритарників.

 

 

 

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: