"Я не вмію говорити про почуття, а намалювати - можу". Миколаївська художниця зобразила українські міста

КУЛЬТУРА
15.06.22 - 14:46

Художниця з Миколаєва Вікторія Наумова присвятила серію робіт містам, що потерпають від збройної агресії росії. У своїх роботах Вікторія зображає міста в образах жінок, які опинилися в умовах війни.

Повномасштабну війну Вікторія разом з родиною зустріла неподалік Ірпеня та Бучі. Населений пункт, в якому вони тоді проживали, з її слів, постійно перебував під артилерійськими обстрілами. Чотири дні жінка разом із дитиною просиділа у підвалі. Після цього вирішила евакуюватися до Польщі.

 

Знайомі Вікторії розповідали їй про факти катувань мирного населення у Бучі, про зґвалтування жінок, вбивства дітей тощо. Згодом, після звільнення Київщини, ці історії почув та побачив весь світ. Усі ці події змусили Вікторію відновити свій блог в Instagram, який вона не вела майже рік через творчу перерву.

 

"Побачивши весь цей жах…Я ж чула про це раніше, люди, які там жили, вони ж мені розповідали, і я думала, що буду готова. Але коли я подивилася всі ці фото, це був просто надмірний жах. І я пригадала, що десь рік тому я малювала одну роботу, про Бучу. І от цю українку із кривавими очима з Бучі я вирішила трохи змінити. Мені полегшало, коли я зробила цю роботу. Я ні на що не розраховувала, виклала в інтернет просто тому, що в стіл ніхто не малює. У мене є блог, куди я виставляю, у мене є друзі, які це бачать, підтримують, співчувають. Я не вмію говорити про свої почуття, а от малювати про них – можу", – розповіла Вікторія.

 

Для чотирьох міст прототипами образів були реальні люди, каже художниця, решта – збірний образ.

 

"Перші люди, яких я намалювала із портретною схожістю та відсилом до їхньої діяльності, це мама і донька Марина і Таня Мірзяєві, вони з Боярки. Дівчата організували у Київській області патріотичний музичний фестиваль "Під покровом тризуба". У перші дні повномасштабної війни вони евакуювалися, у них є своє ГО "Валькірія". І вони поїхали волонтерити до Львова, займатись тим, що у них дуже добре виходить. І от вони щодня відправляють посилки, гуманітарку по всій Україні. І вони стали прототипом для Львова", – розповіла Вікторія.

Такими "побачила" мисткиня розтерзані ворогом, але не скорені українські міста...

Джерело - Суспільне.

 

 

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: