Я не втомився, а ти? Сьогодні свято наших оборонців - День Збройних сил України

СВЯТО
06.12.20 - 9:15

 6 грудня українці відзначають День Збройних сил України. Коли мова заходить про 6 грудня, то слід пам’ятати не тільки про створення новітньої армії у 1991 році, а й про 6 грудня 1919 р. – початок однієї зі славетних сторінок української армії – Першого зимового походу Дієвої армії УНР.

У 1917 році постає Українська держава — спочатку як автономія у складі Російської імперії, а згодом і як повністю незалежна Українська Народна Республіка. Активні військові дії більшовиків проти молодої держави і перша окупація значної частини України московськими військами показали гостру необхідність у створенні боєздатної армії, яка б забезпечила територіальну недоторканність і суверенітет перед північним агресором.

 

За 100 років історія зробила виток і повторила не вивчені нами уроки. Російський агресор знову напав на нас. На жаль, за понад 20 років незалежності українська армія, яка успадкувала одне з найпотужніших угруповань військ у Європі, оснащене ядерною зброєю та сучасними зразками озброєння, була майже знищена зсередини. Упродовж десятиліть відбувалися масові скорочення кадрових військовослужбовців, дехто з військових сам у відчаї кидав службу, не маючи жодної перспективи.

 

 

Крім внутрішніх чинників, додалися й зовнішні: увесь цей час Україні доводилося долати шалений тиск Москви, яка всіляко противилася створенню в Україні дієздатних Збройних сил.

 

Після початку воєнної агресії РФ на сході України, розпочалася нова сторінка літопису українських Збройних сил. Попри тотальну руїну в армії, корупцію, зради, втрати і підступність ворога, українським військовим вдалося відстояти незалежність Батьківщини, захистити власний народ від ворога, а також відновити обороноздатність.

 

Наразі наша армія відновила свою боєздатність, а Україна відмовилася від позаблокового статусу і оголосила про свої наміри вступити в НАТО.

 

На сьогодні, відповідно до рейтингу Global Firepower Index-2019, Збройні сили України за своєю боєздатністю посідають 29-те місце серед 136 країн.

 

На даний момент Збройні сили України – єдина армія у Європі і одна з небагатьох у світі, яка веде повноцінну, широкомасштабну сухопутну війну, захищаючи кордони своєї держави і б'ючись за її територіальну цілісність та незалежність. 

 

Кривий Ріг втратив у протистоянні з російськими військами та проросійськими бойовиками на Донбасі більше півтори сотні своїх синів. Завдяки їхній самопожертві над нашим містом нині - мирне небо.

Криворіжці цінують подвиг відважних, що узяли до рук зброю і не випустили її у найскладніший момент для країни. Наші вояки воюють за свою землю, за свої сім'ї, за вільне майбутнє своєї країни. 

 

Вітаємо наших оборонців, мужніх чоловіків і жінок, зі святом! Саме вони на своїх плечах тримають небо України і стримують агресію окупанта.

 

Повертайтесь живим, неушкодженими та непереможеними!

 

 

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: