Як гинули наші хлопці у кривавому коридорі Іловайська, розповів криворіжцям АТОвець Роман Зіненко. Фото 18+

ПАМ'ЯТЬ
03.03.19 - 12:21

Учора в Кривому Розі у кінотеатрі «Олімп» представили нову книгу воїна АТО, молодшого сержанта Романа Зіненка "Війна, якої не було. Хроніка Іловайської трагедії".

На презентацію двотомника завітали автор книги та відомий український журналіст, головний редактор Цензор.НЕТ Юрій Бутусов, за редакцією якого її було видано.

На зустрічі були присутні безпосередні учасники подій, бійці 40 БТрО "Кривбас", 17-ї танкової бригади, 93-ї бригади та інших частин і підрозділів, які виходили тим пекельним «зеленим» коридором, родини Героїв, які навічно залишились у тому коридорі, родини полонених та зниклих безвісти. Зустріч автора з криворіжцями організував тодішній куратор батальйону "Кривбас", депутат міської ради Микола Колесник.

Роман Зіненко - доброволець батальйону "Дніпро-1", на війні - з перших днів. Пройшовши ці випробування, він зміг відчути і передати побачене, поговорити з учасниками операції, щоб об'єктивно висвітлити найважливіші тогочасні події.

«Хроніка» складається з двох частин. Перша книга охоплює події з 7 по 24 серпня 2014 року. Тоді бої точилися як у самому Іловайську, так і навколо нього. Другий том присвячений періоду з 25 по 31 серпня, від Дня незалежності – до відходу українських військових з Іловайська.

 

У своїй промові Юрій Бутусов насамперед подякував криворіжцям за збереження й вшанування пам'яті про ті страшні події. Він відзначив, що Кривий Ріг - єдине місто в Україні, де 29 серпня офіційно внесено у статут міста як День жалоби за Героями, загиблими в Іловайському котлі. У так званому "зеленому" коридорі батальйон "Кривбас" поніс свої найбільші втрати. 

 

Іловайськ для Кривого Рогу - невгамовний біль великих утрат. У тому котлі загинули наші земляки - бійці батальйону "Кривбас" та 17-ї танкової бригади. Криворіжці брали участь у двох найзапекліших битвах цієї війни - за Іловайськ та Дебальцеве. Вдячними оплесками зал привітав присутніх на зустрічі командирів цих підроздів - полковників Почерняєва та Сіньковського.

"До створення книги долучились майже 700 бійців, - розповів Роман Зіненко. - Це безпосередні учасники боїв, які поділились власними спогадами. В Іловайській операції брали участь 25 підрозділів української армії, більшість з яких сьогодні розформовані і оббріхані командуванням, звинувачені у дезертирстві та невиконанні наказів. Насправді ніякого "зеленого" коридору не було, був кривавий коридор - розстріл українських бійців російськими військами. Правда про Іловайськ нині прихована за тоннами брехні нечесних політиків і генералів, які рятуються від правосуддя. Щоб зібрати повну картину протистояння, я намагався вмістити спогади бійців тих 25-ти підрозділів, показати схеми, які візуалізують місця боїв, фотографії учасників події. Імена бійців, які знищували ворожу техніку, захоплювали у полон російських військовослужбовців, були досі невідомими. У книзі я намагався виправити цей недолік - назвати імена Героїв, щоб вони увійшли в історію.

 

"Книга - правдива до кожної коми, - вважає Юрій Бутусов. - Це не сухі слова й набір фактів, тут передані емоції й почуття, які відчуває людина у бойовому стресі, тут описано, що впливає на хід бою, як люди долають труднощі. На сторінках книги - засідки і штурми, атаки й оборона, і той самий "прорив". Із книги ви дізнаєтесь, як російська регулярна армія атакувала Україну, вдерлася на нашу землю, як наші оборонці утримали ці рубежі, чесно виконуючи накази командування, не склали знамена й зброю, жоден із них не був взятий у полон. Це те, на чому гартується характер нашого народу. Це наша гірка історія. Це не просто розповідь людини, а перше професійне дослідження історії, погляди з різних боків - як саме точилися бої. Такі розповіді потрібні нам, щоб розуміти, як в умовах повної невизначеності, розгубленості, під атаками найманців РФ, не маючи нічого, люди, які ніколи не були військовими, добровольці, тримали оборону, захищаючи свою країну. Це книга про те, якою насправді є війна". 

 

За офіційними даними, в Іловайському котлі загинули 368 бійців, але це без урахування зниклих безвісти та неупізнаних солдатів.

29 серпня 2014 року стало найкривавішою датою в історії цієї війни - під Іловайськом одночасно загинули 300 українських захисників.  

 

Подякувавши гостям за презентацію, Микола Колесник зазначив, що певна кількість примірників буде викуплена, щоб розповсюдити видання у бібліотеках нашого міста.

 

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: