Як народжувалось і розвивалось Соцмісто - у новій книзі криворізького краєзнавця Ігоря Рукавіцина

КУЛЬТУРА
11.08.20 - 12:01

У дворику перед відомим нині рок-клубом «Медісан» (біля колишнього Будинку комуни, гуртожитку «Криворіжсталі») відбулася презентація нового видання криворізького краєзнавця й мецената Ігоря Рукавіцина "Соцмісто Кривого Рогу (1931-2021). Від проєкту до сучасності".

На жаль, через карантинні обмеження, презентація минула у небагатолюдному вуличному форматі, але всі охочі могли дізнатись про вихід нової книги з онлайн-трансляцій.

 

Новодрук продовжує серію книг Ігоря Рукавіцина, присвячених окремим районам нашого міста. Нагадаємо, 2017 року побачив світ «Путівник по Поштовій», а тепер ось вийшла книга про історію будівництва й розвитку Соцміста. 

 

«Район будувався з 1931 року і пройшов декілька етапів розвитку, в 1967 році сюди перенесли адміністративний центр міста, тож його становлення й розвиток є дуже цікавими, - переконаний автор книги. - Наступного року виповнюється 90 років від початку будівництва цього району як селища для робочих та службовців заводу «Криворіжсталь». 6 серпня 1931 року був закладений перший камінь у будівництво фундаменту Соцміста, і на початку серпня запустили в роботу сам завод».

 

Підготовка видання була копіткою - Ігор Рукавіцин ретельно добирав матеріали з архівів архітектора В. Заболотного, Архітектурно-будівельної наукової бібліотеки, приватних архівів та публікацій тогочасних газет, головно – «Червоного гірника» й «Металурга». В основу книги (з високою якістю друку та стилю) лягли документи, світлини, спогади кінорежисера Вадима Баралюка, науковця Григорія Бевза, художника Івана Авраменка та місцевих мешканців.

 

«Деяким матеріалам – по 10-20 років, я збирав їх роками, архівні документи шукав в Інтернеті - у державних каталогах, в тому числі й у російських. Допомагали мої друзі-краєзнавці. Багато матеріалів представлені вперше, вони унікальні, тому їх введення в науковий обіг буде поповнювати невідомі сторінки історії Кривого Рогу», - пояснює Ігор Анатолійович.

 

Книга підготовлена у співпраці з фотографом Георгієм Аргуновим, художниками Іваном Агеєнком, Богданом Шиптенком (ілюстрації) та істориком, викладачем КНУ Віталієм Стецкевичем, який поділився власним спогадами й знімками.

На думку промовців і гостей (істориків, викладачів, письменників, краєзнавців), які завітали на презентацію, книга Рукавіцина - дуже серйозний внесок в осмислення історії нашого міста.

 

«У 1956 році я оселився у цьому заводському гуртожитку і жив тут до 1959 року. Добре пам’ятаю ті часи, - ділиться Віталій Стецкевич. - Соцмісто будувалося в чистому полі як містечко металургів. Це була така собі власна субкультура. Дзержинка  і Артем – гірники, Південний ГЗК – збагачувальники, а саме Соцмісто – це металурги. Вони вважали себе «вищою кастою», ніж інші. Тут жило багато інтелігенції, китайських робітників у синіх уніформах, чимало чехів і німців. Життя вирувало, танцмайданчик був тусовкою, де збиралися натовпи людей. Коли почався неофіційний рух "стиляги", молодь одягалася зухвало і виділялася поведінкою. У мене теж був німецький картатий френч і черевики на товстій каучуковій підошві (каші). Починаючи від цього перехрестя і до трамвайної лінії, тут був «Бродвей», де ми прогулювались. Якщо ти тут не ходив, то випадав із соціуму, тож треба було обов’язково ходити «на брод».

 

Книга про Соцмісто вийшла накладом у 500 екземплярів. На презентації примірники вручили директорам криворізьких бібліотек, кілька чисел передадуть музею КМК. Пізніше відбудеться ще одна презентація видання у Центральній бібліотеці на пр. Поштовому. 

 

 

 

 

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: