Як підбити підсумки року: поради психолога

ЦІКАВО
29.12.18 - 12:38

Передноворічні дні – це традиційний час підбиття підсумків.

Як зробити «ревізію» життя так, щоб не нашкодити собі й набратися сил для нових досягнень, радить психолог Марта Приріз.

 

«Найперше, річні підсумки треба розділити на три площини : виклики та досягнення, сфери життя й внутрішні зміни.

 

У першому блоці порозмірковуйте, яких вершин досягли. Можна записати свої перемоги на папері, але в жодному разі не порівнювати їх з чужими досягненнями, щоб не розчаруватися. З малих кроків та перемог починається велика дорога. Пам’ятайте, що в житті кожного з нас є ситуації, коли доводиться стрибати вище голови, продиратися крізь власні страхи та пробувати щось абсолютно нове. Це сприймається як виклики, труднощі чи навіть  проблеми.

 

Потім напишіть у стовпчик усі сфери життя: сім`я, робота, друзі, спорт, саморозвиток, здоров’я. Далі навпроти кожної сфери впишіть, скільки відсотків з усього часу вони реально у вас займають. А тепер завершальний крок – напишіть, наскільки відсотків кожна з цих сфер вам зараз важлива. Так побачите, що забирає більшість часу, і зрозумієте: це зараз для мене прийнятно чи ні. Побачимо, чи займаєтеся тим, що відповідає вашим цінностям.

 

Ви сьогоднішні відрізняєтеся від себе вчорашніх, а тим більше – від себе торішніх. Може, рік тому ви хотіли розвинути в собі цілеспрямованість, а не здаватися на півдорозі – і зараз це вдається. Зупиніться на хвилинку, аби помітити, що саме змінилося»,- порадила Марта Приріз.  

 

 

 

 

 

 

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: