Як піймали криворізького маніяка: знайти гвалтівника-убивцю допомогла повія

КРИМІНАЛ
18.08.20 - 15:56

Стали відомі подробиці полювання криворізької поліції на маніяка, нещодавно засудженого до довічного ув'язнення за вбивства та згвалтування жінок. Як саме поліції вдалося вийти на слід жорстокого вбивці, розповів ТСН оперуповноважений, капітан поліції КВП.

 

Як ми писали, на початку серпня Жовтневий районний суд Кривого Рогу виніс вирок у резонансній справі "криворізького маніяка". 37-річного Андрія Білоусенка, який нападав на жінок, ґвалтував і душив, за скоєні злочини засудили до довічного ув’язнення. 

 

Початок серійних убивств

Нагадаємо, серія убивств і згвалтувань почалася 2018 року. Упродовж травня-червня сталося шість схожих нападів. Вони мали однаковий почерк: на жінок нападали, душили та ґвалтували, а після цього забирали їхні речі. Першою жертвою стала 17-річна студентка Марія. Дівчина пізно ввечері поверталася додому через парк після святкування Дня міста. Про зникнення Марії наступного дня повідомили у соцмережах і оголосили її в розшук. Поліція та небайдужі містяни прочесали парк Богдана Хмельницького у Металургійному районі, через який мала йти дівчина, і незабаром знайшли її тіло у кущах. Вона була задушена, зґвалтована і без одягу. 14 червня жертвою серійного злочинця стала 20-річна Аліна. Злочин стався у Покровському районі. Дівчина поверталася додому від подруги близько 23-ї години через територію 9-ї міськлікарні. Наступного ранку її вбиту, зґвалтовану і роздягнену знайшла санітарка медзакладу, яка виносила сміття. У дівчини була розбита голова і понівечене обличчя. Її били тупим предметом. У ході слідства виявилося, що раніше у Металургійному районі вже мали місце два напади. Перший - вночі 15 травня на Нікопольському шосе, другий 24 травня біля медичного коледжу. Обом жертвам вдалося врятуватися. 

 

Наступною жертвою маніяка, якій вдалося вижити, стала 38-річна жінка. На неї він напав в районі автозаправної станції. Коли ґвалтівник душив жінку, вона втратила свідомість, а коли прийшла до тями, то була без одягу.

Також маніяк здійснив напад на жінку біля "тисячки". Він вдарив її ззаду по голові, придушив та кинув у каналізаційний колодязь. Жінка вижила і звернулася до правоохоронців.

 

Пошуки душогуба

До операції з пошуку зловмисника залучили ледь не кожен відділ поліції Кривого Рогу і кожного працівника. Щодня вулиці міста, парки і сквери патрулювали понад пів тисячі правоохоронців в усіх районах міста. Співробітники поліції чергували позмінно до 3-ї години ночі щодня.

 

"Ми перевдягалися в шорти, майки, ходили з напоями, лускали насіння, аби не привертати уваги. Я і мої колеги патрулювали квадрат, де знаходиться медколедж. На його студентку було скоєно один із перших нападів. Ми повністю відпрацювали медколедж, поспілкувалися з кожною студенткою, дали наші номери телефонів, щоб у разі чогось підозрілого вони одразу телефонували. Самі щовечора чергували поблизу навчального закладу. Доправляли до відділку кожного підозрілого чоловіка, який ходив під вікнами коледжу", - розповів ТСН.ua оперуповноважений, капітан поліції В.

 

І раптом оперативнику карного розшуку зателефонувала жінка, яка працює у сфері сексуальних послуг. Жінка поцікавилася, чи справді у місті "орудує" сексуальний маніяк і в який спосіб вбиває жінок. Поліцейський надіслав їй фоторобот.

 

"А у мене був такий клієнт, - зізналася повія. - Телефонував і говорив, що хоче статевого акту в такий спосіб. Я погодилася. І під час усього цього процесу він почав мене душити, що я ледве не знепритомніла".

 

Секс-працівниця записувала номери телефонів усіх своїх клієнтів, і номер цього у неї теж залишився. Вона скинула мені номер, і я передав його своєму керівництву", - згадує капітан поліції.

 

Фахівці оперативно вирахували місцезнаходження сім-карти власника. Далі встановили, що ця сім-карта знаходилася в приблизному квадраті, де було скоєне вбивство або ж напад в той же час. Таким чином, і вдалося встановити його особу. За чоловіком почали стежити і збирати докази. По маршруту його слідування виставляли молодих дівчат такої зовнішності і статури, щоб затримати "на гарячому". Коли доказова база була зібрана, його затримали.

 

"Зразковий сім'янин і люблячий батько"

Серійним злочинцем, який скоював напади на  жінок і вбивства виявився 35-річний криворіжець Андрій Білоусенко. Він виховував маленьку доньку, був люблячим батьком, мав дружину, працював на шахті імені Артема. Раніше злочинець вже мав судимість за розбійний напад на жінку і відсидів 3 роки. 

Для рідних це стало справжнім шоком. Сусіди на нього не скаржилися, колеги по роботі відгукувалися добре. Тим не менш, зібрані докази довели, що він і є той самий криворізький маніяк, який впродовж двох місяців тримав у страху усе місто. Психіатрична експертиза визнала громадянина Білоусенка осудним. У в’язниці він проведе решту свого життя. 

 

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: