Як у Кривому Розі підтримали малий та середній бізнес в умовах карантину?

КОМЕНТАР
05.08.20 - 13:17

Міська влада Кривого Рогу, розуміючи складне економічне становище, в якому опинилися суб'єкти малого й середнього підприємництва через карантин і обмеження діяльності, за ініціативи міського голови, чітко визначила компенсаторні заходи.

Які саме, нам прокоментувала начальниця міського департаменту розвитку підприємництва Ірина Рижкова: 

"Акцентую увагу на тому, що у нашому місті є відмінності від аналогічних рішень, прийнятих в інших українських містах.

 

По-перше, там приймали рішення лише про зниження розміру єдиного податку. На відміну від них, у Кривому Розі це рішення стосувалось і компенсаторних заходів з оренди комунального майна, сплати за розміщення зовнішньої реклами і пересувних тимчасових споруд на період сезонних ярмарків.

 

По-друге, в інших містах такі рішення діяли 1-2 місяці, а в Кривому Розі – з 1 березня по 1 серпня. Тобто, 5 місяців наші підприємці отримували преференції.

 

По-третє, у нашому місті встановили нульові ставки єдиного податку і зі сплати за оренду комунального майна тим суб’єктам, діяльність яких обмежувалася постановою кабміну, а також 50-відсоткові знижки для тих підприємців, хто продовжував свою діяльність, але не в повному обсязі".

 

Таким чином, у Кривому Розі для підтримки малого й середнього бізнесу використали найбільше можливостей. Розрахунково з місцевого бюджету за цими преференціями по єдиному податку – обсяг допомоги становив 15 мільйонів грн., по орендній платі за комунальне майно - на тепер 2 000 100 грн., по розміщенню пересувних тимчасових споруд – 900 тисяч грн.

На рівні чинного законодавства, отримали пільги на місяць у сплаті податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, і від сплати за землю. Це також + 15 мільйонів із міської скарбниці на підтримку малого й середнього бізнесу. Загалом із міського бюджету буде витрачено понад 33 млн грн.

 

"До нас надходять численні звернення стосовно термінів здійснення перерахунків, - каже Ірина Рижкова. - Міська влада зверталася до ДПС та Прем’єр-міністра з питань прискорення перерахунків. Нас запевнили, що розрахунки будуть виконані в автоматичному режимі. Через якісь технічні неузгодження, вони досі не здійснені. Але я хочу запевнити, що до кінця поточного року перерахунки виконають. Додаткових звернень для цього не треба. Ми очікуємо на офіційну відповідь Прем’єр-міністра України".

 

Довідково. У Кривому Розі працюють 10 тисяч суб’єктів господарювання – платників єдиного податків 1 та 2 групи.

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: