Ю. Вілкул: Попри все, ми продовжуємо благоустрій Кривого Рогу і після Перемоги втілимо нові проєкти

БЛАГОУСТРІЙ
20.07.22 - 11:40

Навіть в умовах воєнного часу, у Кривому Розі працює міська інфраструктура, комунальні служби наводять лад на вулицях, дорогах та парках міста. В. о. міського голови Юрій Вілкул провів виїзну робочу нараду щодо роботи комунальних служб міста, в тому числі, на 4-му Зарічному, де торік був проведений комплекс робіт з реконструкції мікрорайону, в межах якого жителі самі визначалися, що потрібно зробити на їхньому житломасиві.

Під час робочої наради Юрій Вілкул підкреслив:

«Реконструкцію Зарічного-4 я вважаю унікальним проєктом. Разом із жителями, ми виконали дуже багато і планували ще більше – цього року мав завершитися другий етап. Але війна відклала ці плани.  Для нас всіх це був вдалий досвід тісної взаємодії з жителями щодо реалізації спільних планів. Крім того, завдяки проєкту, змінилося ставлення жителів до свого мікрорайону: люди почали відчувати себе господарями, вони зберігають й продовжують позитивні зміни. У цьому році, з березня, ми також планували розпочати реконструкцію мікрорайонів Вечірній та Індустріальний, але війна завадила. Сподіваюся, що після Перемоги ми крок за кроком, у співпраці із мешканцями, реалізуємо усі плани та наведемо лад на кожному житломасиві. Але навіть зараз, в умовах війни, всі комунальні служби міста працюють стабільно та підтримують порядок у місті». 

 

У 2021 році, у межах комплексного благоустрою мікрорайону 4-й Зарічний, у дворах 15 будинків (вул. Соколовська, 7, 9, 11, 13, 15, 17, 19, вул. Десантна, 5, 6, 7, 9, 10, 11, 12, 13) замінили і відремонтували 6,6 км інженерних мереж, заасфальтовано понад 22 тис.м2 тротуарів, внутрішньо-квартальних та прибудинкових доріг, укладено 9 км бордюрів, облаштовано близько 100 паркувальних місць для автотранспорту. Для людей з інвалідністю та для дитячих візочків облаштований новий пішохідний перехід, укріплені відмостки будинків. Відновлено зовнішнє освітлення, встановлено 3 нових контейнерних майданчики з закритими контейнерними системами для збору ТПВ, 32 лавки та 42 урни.

 

Для комфорту та змістовного дозвілля наймолодших мешканців Зарічного встановлено 4 дитячих майданчики з гумовим покриттям біля будинків №19 на вул. Соколовській, №4 на вул. Десантній і № 8, 21. У дворах будинків №№13, 15 по вул. Соколовській та №№ 8, 12, 13 на вул. Десантній встановлено 3 дитячі комплекси з гірками. Восени було проведено основні роботи з озеленення: підсипання необхідним рослинним шаром ґрунту, посіяна газонна трава і висаджені дерева та кущі, зокрема, щеплені, штамбовані декоративні дерева з різною формою крони – плакучі, кулеподібні з різним забарвленням. Поблизу дитячих майданчиків та доріжок для створення «зелених екранів» насаджено понад 1000 декоративних квітучих кущів. 

 

«Коли розпочалася реконструкція мікрорайону, люди зібралися та самоорганізувалися: прибрали у дворі й на дитячому майданчику, прибрали старі покришки, які псували зовнішній вигляд, очистили фасади від хаотично наклеєних оголошень. Зараз наш мікрорайон змінився на краще. Стало чисто, охайно і затишно. На жаль, війна завадила у цьому році закінчити деякі справи. Але разом з сусідами ми не сидимо склавши руки, а висаджуємо квіти, деревця, проводимо суботники. У роботі забуваються тривоги та легше чекати на Перемогу. А вона вже скоро, ми впевнені в цьому!» - сказала Людмила, мешканка  будинку №10.

 

Проєкт з комплексної реконструкції густонаселеного житлового мікрорайону вперше в Україні реалізований саме у Кривому Розі. Це європейська практика, коли самі мешканці, у партнерстві з владою, змінюють на краще своє місце проживання. До участі у криворізькому проєкті долучилися експерти-урбаністи з Європи, зокрема, польський експерт Кшиштоф Лонтка та віце-президент SFB (Stiftung zur Förderung des Bauwesens) Фонду підтримки будівельної галузі (Німеччина) Торальф Вайзе.

 

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: