Юридичне об’єднання лікарень не відобразиться ні на пацієнтах, ні на медиках, - Мурашко

КОМЕНТАР
21.05.21 - 14:34

Для порятунку лікарень управлінням охорони здоров’я Кривого Рогу разом із лікарями міста розроблений детальний план юридичного об’єднання медзакладів в умовах медреформи й вимог НСЗУ.

Нагадаємо, 26 головних лікарів медзакладів Кривого Рогу звернулися до мера К.Павлова з проханням про юридичне об'єднання лікарень міста для їх порятунку та отримання стабільного фінансування з боку НСЗУ. Під час підготовки плану, виконане завдання, поставлене мером міста Костянтином Павловим, – збереження робочих місць лікарів, медперсоналу та у повному обсязі медпослуг, які надаються криворіжцям. Самі ж заклади не змінять географічного розташування.

 

Питання реорганізації обговорювали і депутати міськради на постійних комісіях. Для збереження кадрового складу медичних працівників та надання якісної медичної допомоги криворіжцям, буде проведена юридична реорганізація деяких медичних закладів.

 

Зокрема, будуть об’єднані 8 стоматологічних поліклінік (7 дорослих й одна дитяча) в одну Криворізьку клінічну стоматологію, дитячі лікарні №№ 1, 2 приєднають до 4-ої дитлікарні. Щодо широкопрофільних лікарень, то будуть об’єднані лікарні №№ 9 і 4 з лікарнею №2; №10,11 - з 1-ю, №8 - з №16; №7 – з №14; Діагностичний центр (поліклініка №5)  - з міською лікарнею №3. П’ять лікарень – інфекційна, перинатальний центр, пологовий будинок, 17-а та 5-а лікарні не змінять свого статусу.

 

За словами начальника управління охорони здоров’я міста Костянтина Мурашка, об’єднання лікарень – вимога медичної реформи. Важливо зазначити, що медпрацівники залишаться працювати там, де вони працювали. Завдяки об’єднанню, буде збільшено фінансування лікарень НСЗУ, збережені кадри галузі, а якість медичного забезпечення та послуг для пацієнтів мають якісно зрости.

 

Нагадаємо, з 1 квітня 2020 року, як передбачено медреформою, всі медзаклади вторинного рівня міста стали комунальними некомерційними підприємствами, виконали вимоги НСЗУ й уклали договори для отримання від служби фінансування. Однак, у жовтні 2020 року почалися перебої з фінансуванням деяких медзакладів, особливо малопотужних, у яких менше ліжок, нижчий кадровий потенціал, які не відповідали зміненим вимогам НСЗУ. 

 

«Позиція міста у цій ситуації була принциповою. Жодне місце у медзакладах не було скорочено, жодна лікарня не була закрита. Навпаки, ці медзаклади були дофінансовані з міського бюджету. Враховуючи такий дисбаланс  позицій маленьких та  потужних лікарень, які наразі отримують достатнє фінансування, в умовах реформування, об’єднання лікарень -  це порятунок медзакладів, надання їм можливості нормально працювати, надавати якісну допомогу пацієнтам, а не балансувати на межі закриття», - підкреслив К.Мурашко.

 

Таким чином, після проведеної реорганізації, з 28 медичних закладів буде сформовано 12. В Кривому Розі залишаються три опорні багатопрофільні лікарні №№ 7, 17 і 2, які наразі переоснащуються й капітально ремонтуються.

 

"Ми бачимо, що в цій ситуації місто зробило все можливе, щоб підтримати лікарів і зберегти в місті ефективну систему охорони здоров'я", - зазначив голова комісії з питань охорони здоров’я та соціального захисту населення Олександр Піскун.

 

«Ще раз підкреслю, що такі зміни не відобразяться ні на пацієнтах, ні на медичних працівниках, які залишаться працювати й надавати допомогу хворим. Деякі зміни торкнуться лише частини адмінперсоналу. Відповідна робота вже проведена з керівництвом лікарень, рішення щодо реорганізації розглянуто на профільній депутатській комісії міської ради, обговорено з депутатським корпусом. Проєкт буде винесено на найближче засідання сесії міської ради 26 травня», - підкреслив К.Мурашко.

 

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: