Ю.Вілкул: Вимагаємо від підприємств дотримання заходів Міської екологічної програми

ЕКОЛОГІЯ
22.05.20 - 10:12

На засіданні виконкому розглянули питання виконання промисловими підприємствами заходів з охорони атмосферного повітря та, в цілому, реалізації міської екологічної програми.

Лідером рейтингу підприємств-забруднювачів залишається «АрселорМіттал Кривий Ріг», викиди якого складають 85% від загального обсягу викидів по місту.

 

У міському управлінні екології відзначають, що у 2019 році обсяги викидів в атмосферу не збільшувалися, однак, за даними Лабораторії спостережень за станом атмосферного повітря Дніпропетровського регіонального центру з гідрометеорології, середньорічні концентрації з пилу та формальдегіду по Кривому Рогу перевищували граничнодопустимі значення. Основними забруднювальними речовинами атмосферного повітря, що складають 97% від загального обсягу викидів, є оксид вуглецю, пил, діоксид азоту, діоксид сірки.

У 2019 році, в порівнянні з 2018 роком, збільшилися обсяги викидів оксиду вуглецю на 18%, діоксиду сірки на - 4%.

 

«Ми ретельно аналізуємо всі дані і жорстко будемо вимагати від наших промислових підприємств неухильного дотримання комплексу природоохоронних заходів Міської екологічної програми», - наголосив мер Юрій Вілкул.

 

«Із 54 заходів з охорони атмосферного повітря Міської екологічні програми, 21 – це заходи «АрселорМіттал». Підприємство не виконало торік заходи програми з виведення з експлуатації об'єктів морально-застарілого обладнання аглофабрики металургійного виробництва, коксових батарей №1 та №2. Двохванний сталеплавильний агрегат №6 мартенівського цеху зупинено в березні 2020 року. При цьому, заходами програми передбачалася зупинка ДСПА-6 до кінця 2017 року. Виконання таких масштабних заходів передбачає зниження викидів майже на 50 тисяч тонн», - зазначила начальник управління екології Світлана Охотнікова.

Задля захисту екологічних інтересів мешканців Криворізька міська рада подала позовну заяву до Дніпропетровського окружного суду з вимогою зобов’язати підприємство «АрселорМіттал Кривий Ріг» виконати в установлені терміни природоохоронні заходи Міської екологічної програми.

 

У межах екологічної програми місто контролює підприємства гірничо-металургійного комплексу щодо впровадження технологій з пилопридушення відвалів та хвостосховищ, оскільки показники вмісту пилу в атмосферному повітрі у Кривому Розі є найвищими по Україні.

 

«На сьогодні, наміри щодо виконання заходів Міської екологічної програми із використанням кінцевого продукту переробки твердих побутових відходів (технічного компосту) при проведенні заходів з пилопридушення та рекультивації земель підтвердили Суха Балка, Рудомайн, АрселорМіттал Кривий Ріг, Кривбасзалізрудком, а також підприємства групи Метінвест (Інгулецький, Центральний, Північний гірничо-збагачувальні комбінати, підприємство Метінвест - Криворізький ремонтно-механічний завод)», - зауважила С.Охотнікова.

 

На засіданні виконкому прийняли рішення, якими промислові підприємства зобов’язали пришвидшити упровадження технологій зі зменшення викидів, у тому числі, «зелених технологій» з використанням осадів стічних вод та кінцевого продукту переробки твердих побутових відходів (технічного компосту) з визначенням територій та площ на кожен рік; посилити прибирання та полив вулиць житломасивів,  упорядкувати і виконувати заходи з озеленення санітарно-захисних зон.

 

Довідково. Обсяги викидів торік склали 269 тис.тонн. У загальному обсязі викидів в атмосферне повітря по Україні частка викидів промислових підприємств нашого міста складає 11%, по Дніпропетровській області – 47%.

 

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: