З гіркою музою війни. У Дніпрі відгримів фестиваль «Пісні, народжені в АТО»

ВІЙСЬКОВІ
01.07.19 - 9:20

Уже вчетверте у Дніпрі відгримів ІV фестиваль національного масштабу «Пісні, народжені в АТО».

Два десятки музичних композицій – від лірики до репу - виконували не імениті артисти, а бійці.

Співали про те, що на душі: про воєнні будні, втрати, материнські сльози, побратимів, любов, дружбу, щастя й Україну.

  
«Уже чотири роки поспіль організовуємо на Дніпропетровщині масштабний фест «Пісні, народжені в АТО». Він вже став національним культурним трендом. На фестивалі лунають пісні, на які надихнула війна на Донбасі. Муза, звісно, гірка й  сумна. Однак саме вона породила цілий пласт сучасної української музики. Деякі забули, що в країні точиться війна, а ці пісні – нагадування, що вона триває», – зазначив заступник голови Дніпропетровської ОДА Володимир Юрченко. 
  
Фестиваль давно вийшов за межі музичної події і став місцем зустрічі побратимів та однодумців. Традиційна точка збору – літній театр парку ім.Шевченка. 

«Сцена об’єднала 20 талановитих бійців з різних куточків України. Це лауреати минулих років і новачки. Сподіваємося, наступний, п’ятий, фестиваль буде ще яскравішим. І нарешті, у мирній Україні», –  наголосила начальниця управління з питань учасників АТО облдержадміністрації Наталія Шуліка. 

Відкрив гала-концерт хор - три десятки волонтерів заспівали у супроводі військового оркестру оперативного командування «Схід». Виступ став приємною несподіванкою. Яку пісню готували, до останнього тримали в секреті. 

«Заспівали гімн ЗСУ. Він формує психологію звитяжця, стверджує цінності національної єдності, несе дух величі українців і надихає на перемогу. Дуже сильна пісня», – розказав волонтер Іван Зеленьов. 

Зі сцени для гостей звучали свіжі композиції. Серед дебютантів – демобілізований Сергій Цигіпа з позивним «Майор Вихор». 

«Усе буває вперше. Пригадав, як писати вірші та музику. Тому я тут, на гала-концерті. Моя пісня народжувалася вже після повернення додому. Вийшла навіть не пісня, а міні-поема чи віршована розповідь, – розказав виконавець. –  Переконаний, перемагає той, хто співає та посміхається. Гумор і пісня – наша друга зброя. А перша – любов до України». 
  
Окрім новачків, виступили і бувалі лауреати. Вони об’їхали з гастролями всю Україну, неодноразово виступали з концертами на передовій. Їхні пісні впізнають з перших акордів. 

«Війна - не завада для творчості. Талантів у нас – повна земля, – розказав Олександр Клец з Вінниці. – Такі фестивалі – бомба. Найпотужніша зброя. Словом можна підняти до небес і опустити в ад, можна вбити й воскресити. Зараз це теж війна. Воюємо словом, піснею. Це наша агітація за Україну». 

 

Довідково. «Пісні, народжені в АТО» – проєкт, який Дніпропетровська ОДА започаткувала у 2016-му. Це понад 70 виконавців із числа військовослужбовців і волонтерів, майже 150 пісень на трьох дисках загальним тиражем понад 15 тисяч примірників.

 

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: