З міста виїхати неможливо, на вулицю - не можна: інтерв'ю криворіжця після повернення з Китаю

ЕКСКЛЮЗИВНО
17.02.20 - 19:59

До Кривого Рогу повернувся один із артистів, які працювали у КНР, Віктор Миронов. Про смертельний коронавірус та перебування в епіцентрі епідемії він розповів в ексклюзивному інтерв’ю нашим журналістам.

Віктор був у місті Вейфанг, що недалеко від епіцентру поширення смертельного вірусу.

 

«Нас відправила компанія, ми приїхали працювати в парк. 22 січня ми приїхали в Китай, а 24-го січня нам сказали, що вже закрита карантинна зона. Про ситуацію ніхто нічого не знав, у нас були куплені квитки туди й назад. Польська авіакомпанія сказала, що перенесе нам дати вильоту, і ми вилетимо вже найближчими днями. Минуло 5-6 днів, але ніякого руху не було. Тим часом компанії почали закривати, людей на вулицях не було, магазини зупинили роботу, усюди снувала поліція. Місто залишити неможливо, в деякі райони можна потрапити лише за спеціальними перепустками. Виступали ми збірним колективом – артисти з України, Білорусі, Росії, Африки. Росіян одразу евакуювали, білорусів також. Африканці жили в Пекіні, вони теж поїхали, один я - українець - залишився. Коли мої знайомі дізналися про цю ситуацію, у них істерика була, особливо у моєї мами. Подібна ситуація була в Китаї у 2003-му році. Тоді його закрили на пів року. Зараз через ЗМІ ми намагаємося вплинути на ситуацію, дійти до Володимира Зеленського, щоб повернули наших земляків», - розповів Віктор Миронов.

 

За його словами, в українському посольстві на прохання вирішити ситуацію відреагували так: «Вибачте, але це не в нашій компетенції». 

 

Тоді наші земляки попросили, щоб їх посадили на один із літаків, якими відправляють до України туристів. Натомість, у посольстві відповіли, що таку можливість мають лише ті, хто купив путівки до готелів, а вони до такої категорії не відносяться.

 

«Я подав 4 заяви, щоб мене вивезли, але жодну з них не оформили. Лише 2 дні тому мені сказали, що заявку прийняли і я буду відлітати. Після того, як мої друзі зателефонували консулу з Латвії, він поговорив з українським посольством. Наразі в Ухані перебувають ще 80 наших людей. Ми зараз хочемо їх вивезти звідти. Нині жодна людина ще не захворіла, але їжу їм приносять у номер, на вулицю не можна виходити, бо одразу забере поліція. Нібито все вже підготували, але нам пояснили, що льотчики відмовляються летіти за нашими громадянами, бо бояться, що їх також помістять у карантин. Я не впевнений, що 18-го лютого український літак вилетить у Китай, бо дату вильоту переносили вже два рази».

 

Як каже Віктор Миронов, в українському аеропорту, куди він прилетів транзитом, не було ніяких тепловізорів, про які так багато писали ЗМІ. Він оглянув зали на двох поверхах, але так їх і не побачив. На Віктора ніхто не звертав уваги. А от у Китаї перед вильотом йому міряли температуру, взяли мазок та аналіз крові, щоб упевнитись, що він не заражений коронавірусом.

Багато знайомих чоловіка вилітали з зараженого міста транзитом, але наскільки йому відомо, їх не перевіряли.

 

Як ми писали, літак з України має вилетіти до Китаю завтра, 18 лютого. З евакуйованими із Уханя нашими співвітчизниками він прибуде 20 лютого. 

 

Як ми повідомляли, на Львівщині та на Обухівщині почалися протести місцевих мешканців через чутки про відкриття там карантину для українців з Китаю.
 

 

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»