За "Донбас"! Режисер Лозниця отримав премію ім. Довженка за фільм, знятий у Кривому Розі

ГОРДІСТЬ
27.09.19 - 9:37

Українському режисеру Сергію Лозниці вручили Державну премію імені Олександра Довженка за створення повнометражного фільму «Донбас», - повідомляє Держкіно України.

Премію відомому режисеру вручив міністр культури, молоді та спорту Володимир Бородянський.

 

«Сергій Лозниця знімає кіно потужного змісту – це велика відповідальність і великий дар. Ми зробимо все можливе, аби таким митцям надавати змогу творити і реалізовуватися», – наголосив Бородянський.

 

Після вручення премії режисер подякував творчій команді та всім причетним до створення «Донбасу» і зазначив: «Для мене велика честь отримати таку важливу державну нагороду. За свою 24-річну кінодіяльність я зняв 25 фільмів, але це перша моя стрічка, створена за підтримки Держкіно. Це стало можливим завдяки тим змінам, які відбулися в українській кіноіндустрії за останні п’ять років. Система державної підтримки кіно, яка існує зараз, показала свою життєздатність, і я сподіваюся, що надалі її тільки покращуватимуть».

 

Державна премія України імені Олександра Довженка – це державна нагорода України, встановлена для відзначення за видатний внесок у розвиток українського кіномистецтва. Премія заснована з нагоди 100-річчя від дня народження видатного діяча української культури Олександра Довженка.

 

Нагадаємо, кінострічку "Донбас", за яку відзначили Сергія Лозницю, знімали у Кривому Розі. Вона складається з 13 епізодів про реальне життя окупованого Донбасу.

 

У фільмі зіграли місцеві мешканці - актори театру ім. Шевченка та пересічні криворіжці (у масових сценах).

 

Сергій Лозниця пояснив, що обрав для зйомок саме Кривий Ріг за атмосферою промислового регіону, краєвидів, архітектури та інфраструктури.

 

У нашому місті кінематографісти побачили образ сходу України. Автори кажуть, що їм знадобилось пострадянське українське індустріальне місто, його атмосфера.

 

Прем'єрний показ картини зібрав у Кривому Розі аншлаг, режисер особисто представляв свій фільм містянам. 

 

Стрічка вже отримала нагороди двох престижних міжнародних кінофестивалів. Це кіно тріумфувало на 49-му Міжнародному кінофестивалі в Гоа (Індія).

 

Як ми писали, у квітні картина отримала престижну вітчизняну нагороду "Золота дзига". Сергій Лозниця переміг у номінації «Найкраща режисерська робота» (премія ім. Ю. Г. Іллєнка). 
 

Торік фільм Лозниці був претендентом на «Оскар» від України.

 

Нагадаємо, у Кривому Розі також знімали короткометражний український фільм "Анна", який брав участь у конкурсній програмі короткометражних стрічок 72-го Каннського міжнародного кінофестивалю. 

 

Цілком на криворізьких локаціях знімали і фільм "Червоний" Зази Буадзе.

 

 

 

 

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: