Заборонений. У прокат виходить кінострічка про легендарного поета-дисидента Василя Стуса. Трейлер

КУЛЬТУРА
30.08.19 - 16:54

Заборонений. 5 вересня виходить у прокат фільм про українського поета, перекладача і правозахисника Василя Стуса.

«Заборонений» - український художній повнометражний фільм про життя та загадкову смерть відомого поета-шістдесятника, правозахисника, Героя України Василя Стуса та його боротьбу із радянською системою.

 

Це реальна історія нескореного поета, історія кохання і зради, людської гідності та підлості.

 

Події фільму розгортаються в останні дні життя відомого українського поета в 1985 році з постійними флешбеками, що повертають глядача в минуле 1950-1970-х років.

 

Режисером фільму виступив Роман Бровко.

 

Початково назва кінофільму мала бути «Птах душі». Згодом її змінили на «Стус», аби підкресилити, що сюжет стрічки обертається навколо життя легендарного українського поета та дисидента.

 

Пізніше з'ясувалося що творча група відмовилась від імені поета в назві через те, що у стрічці представлено не лише біографію конкретної людини, а уособлення боротьби з режимом.

 

У картині показано процес становлення Василя Семеновича як поета та борця за українську культуру.

 

Увага зосереджується на марних спробах тоталітарної радянської влади спокусити поета продати душу за «свободу». Багато в чому автори фільму відзеркалюють в ньому сучасні події в Україні.

 

Режисер стрічки Роман Бровко зазначив: «Постать Василя Стуса є досить відомою для всіх, але ця історія відкриває резонансні маловідомі факти. Далеко не всі знають, що ув’язнений Василь Стус був висунутий на здобуття Нобелівської премії. Лише смерть відділила його від цієї нагороди, адже її не вручають посмертно. Для Стуса вона стала неминучим наслідком його принципової позиції, а для радянської влади була зручним виходом із напруженої ситуації».

 

У мережі з'явились офіційні трейлери фільм (дивіться нижче).

 

 

 

 

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: