Закликали до протестів. Трьох мешканців Дніпропетровщини завербували російські спецслужби

КРИМІНАЛ
04.05.20 - 12:20

За період дії карантинних заходів кіберфахівці Служби безпеки України заблокували понад 2,1 тисячі інтернет-спільнот із загальною аудиторією понад 900 тисяч користувачів, викрили 301 інтернет-агітатора, які поширювали різноманітні фейки про епідемію COVID-19, – повідомляє пресслужба СБУ.

За даними кіберфахівців Служби безпеки, зараз відбувається підвищення активності інтернет-агітаторів, керованих з країни-агресора. Вони намагаються використати будь-які інформаційні приводи для створення хаосу та паніки. Зокрема, за вказівкою кураторів проросійські агітатори розповсюджували фейкові новини про святкування Великодня, травневих свят, вимушених карантинних обмежень.

 

Служба зафіксувала активізацію російських троле- і ботоферм у закликах до порушення карантинних обмежень, інформаційної підтримки акцій протесту.

 

На Дніпропетровщині СБУ викрила трьох мешканців, які поширювали заклики до протестів на травневі свята через карантин. Їхні дії координували з Російської Федерації.

 

Одного з агітаторів замовники з РФ примушували розміщувати заклики до порушення територіальної цілісності України, погрожуючи депортацією матері, яка працює у Москві.

 

Стосовно 14 агітаторів, які діяли за завданням російської сторони, СБУ розпочала кримінальні провадження за дії, що спрямовані на посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу чи захоплення державної влади. Такі агітатори «працювали» в Києві, Одесі, Дніпрі, Львові, Херсоні, Полтаві, Кропивницькому та Конотопі.

 

Інформацію щодо виявлених 287-ми агітаторів СБУ спрямувала до Національної поліції. 118 осіб вже притягнули до адміністративної відповідальності за поширення неправдивих чуток.

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: