Залежно від настанов, культури й дисципліни. Чи треба носити маски?

ДУМКА
30.03.20 - 14:01

Від початку спалаху коронавірусу мешканці деяких країн охоче підхопили звичай прикривати ніс і рот маскою; виходячи без маски, ви ризикуєте наразитися на загальний осуд.

Вийдіть сьогодні на вулицю без маски у Гонконгу, Сеулі чи Токіо - і на вас напевно кидатимуть косі погляди. Водночас у багатьох інших точках світу - від Британії та США до Австралії чи Сінгапуру - і сьогодні цілком прийнятно з'являтися на люди з неприкритим обличчям.

 

Чому в одних країнах носять і пропагують маски, а в інших - зневажають? Причину слід шукати не лише у настановах урядовців і медиків, а також в культурі та історії.

 

Від початку спалаху коронавірусу представники ВООЗ висловлюються на цю тему абсолютно чітко. Лише дві категорії людей повинні носити маски: хворі на коронавірус (з явними симптомами) і особи, які доглядають за тими, в кого вже діагностували або підозрюють коронавірус.

 

Іншим людям носити маски не треба. На це є кілька причин.

По-перше, маски не дають надійного захисту. Як показують поточні дослідження, вірус поширюється крапельним шляхом і через контакт із зараженими поверхнями. Отже, маска може захистити хіба в тій ситуації, коли хвора людина підходить до вас дуже близько і чхає або кашляє вам в обличчя.

На думку фахівців, набагато ефективніше якомога частіше мити руки водою з милом.

 

Носіння маски створює додаткові складнощі: потрібно бути надзвичайно обережним, знімаючи її, а деяким людям вона дає безпідставне відчуття безпеки.

І все ж, в окремих азійських країнах сьогодні усі ходять у масках - це вважається способом самозахисту і виявом турботи про ближніх.

У материковому Китаї, Гонконгу, Японії, Таїланді та Тайвані вважають, що носієм вірусу може бути кожний, навіть без видимих симптомів. Тому, в дусі солідарності, ви повинні захищати інших від себе.

Подекуди носити маски закликає уряд. В окремих китайських провінціях без маски вас можуть навіть заарештувати й накласти на вас покарання.

В Індонезії та на Філіппінах - де багато хто підозрює, що офіційна статистика не відповідає реальній - більшість населення великих міст носить маски з власної ініціативи, намагаючись захистити себе.

У багатьох з цих країн люди звикли носити маски ще до коронавірусу. З них навіть зробили модний аксесуар - був час, коли вуличні ринки Гонконгу заполонили маски з популярним персонажем Hello Kitty.

Але не вся Азія однакова. У Сінгапурі уряд закликає громадян не купувати маски, щоби не створювати їхній дефіцит для медичних працівників, тож більшість людей обходяться без них. Люди довіряють уряду і тому схильні прислухатися до його порад.

 

Дехто висловлює думку, що повсюдні маски служать наочним нагадуванням про загрозу від вірусу - і таким чином можуть додатково нас стимулювати, зокрема спонукати до кращої особистої гігієни.

"Надягати маску перед виходом на вулицю - це своєрідний ритуал, як надягати уніформу. Ритуали ж допомагають людям краще пам'ятати про те, що вони символізують, і діяти відповідно. У даному разі це означає дотримуватись правил гігієни, наприклад, не торкатися обличчя, або уникати людних місць і зберігати соціальну дистанцію", - каже Дональд Лоу, фахівець з поведінкової економіки та викладач Гонконзького університету науки й технологій.

Також є думка, що у війні проти вірусу не варто нехтувати жодними засобами, навіть незначними.

"Ми точно не знаємо, наскільки ефективні маски, та припускаємо, що бодай трішки ефективні, адже такий захист ми надаємо і медичним працівникам", - каже Бенджамін Каулінг, епідеміолог Гонконзького університету.

"Якщо у місцях скупчення люди переважно носитимуть маски, гадаю, це частково пригальмує передачу інфекції; а наразі ми шукаємо навіть найменші способи на це вплинути. Кожна дрібниця важлива".

 

Джерело - ВВС.Україна

 

В Ухані та Гуанчжоу людей без масок можуть заарештувати

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: