Життя «наліво»: збудженість, творчість, талант. 13 серпня – Міжнародний день шульги

ЦІКАВО
13.08.20 - 12:18

Люди, які краще володіють правою або лівою рукою – унікальні. Як живеться шульгам у світі, де все орієнтоване на правшів? З якими труднощами вони щоденно стикаються? 

Майже 10% населення Землі – шульги. Жити «в іншу сторону» – не примха, а вроджена індивідуальна особливість.

 

 

«Діти-шульги мають темперамент, у якому переважає збудженість психічних процесів, сором’язливість», - каже Інна Бородіна, практичний психолог 109-го дитсадка.

 

 
Дехто з батьків намагається перевчити малечу на праву руку. Мовляв, так дитина буде «як усі». Проте психологи у цьому питанні категоричні. 

 

 

«Перенавчання шульги може викликати неврози, заїкання, відставання в розвитку, тривожні розлади. А наслідки психологічних травм залишають слід на все життя. Всі сучасні педагоги та педіатри рекомендують не ламати малюка перенавчанням. Рекомендується не акцентувати увагу на цьому факті, а допомагати дитині розвиватися», - пояснює Олена Авраменко, практичний психолог 26-ої школи.

 

Ліворукість – не дефект, а певному сенсі, навіть перевага. Шульги часто бувають обдарованими, творчими людьми. Їм під силу будь-які виклики. 

 

 

Серед відомих у світ шульг - багато історичних постатей, видатних людей і знаменитостей: Альберт Ейнштейн, Юлій Цезар, Пабло Пікассо, Мерилін Монро, Святослав Вакарчук, Анджеліна Джолі, Брюс Вілліс, Скарлетт Йоханссон, Ніколь Кідман, Том Круз, Марк Цукерберг, Кіану Рівз. 

 

 

Цікаво, що "ліволапий" досвід мають і коти. Ірландські вчені провели експеримент з півсотнею котів. Фіксували, якою лапою пухнастики тягнулися за їжею та робили перший крок. Виявилось, коти частіше використовували ліву лапу, тоді як кішки – праву.

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: