«Зірваний» старт опалювального сезону: чому більшість бюджетних установ в українських містах не можуть розпочати подачу тепла

СОЦІУМ
12.10.21 - 15:52

Опалювальний сезон для бюджетних установ в Україні за фактом вже зірвано, і своєчасно він не почнеться. Про це повідомили в Асоціації міст України.

Згідно з Меморандумом щодо врегулювання питань у сфері постачання теплової енергії та гарячої води, установам, які отримують фінансування з державного та місцевих бюджетів, протягом 2021-2022 років "Нафтогаз України" повинен постачати газ за ціною 13659,63 грн/тис. куб. м.

 

Меморандум уряд, «Нафтогаз» та очільники міст підписали 30 вересня, але газ за пільговою ціною бюджетники досі не отримують.

 

За законом, вони можуть укладати договори тільки через проведення тендерів. 6 жовтня Асоціація міст України зверталася до голови правління НАК "Нафтогаз України" Юрія Вітренка з проханням "терміново взяти участь у процедурах закупівлі бюджетних установ та визначити відповідальну особу для контактів з представниками органів місцевого самоврядування для проведення відповідних закупівель". Та питання не розв'язано досі. Про це повідомив заступник виконавчого директора Асоціації міст України Ярослав Рабошук.

 

"З цієї причини бюджетні установи сидять без тепла. Альтернатива - купувати газ на рівні 40 тис. грн/куб. м. У багатьох немає таких грошей. Що їм робити? Якщо температура продовжить знижуватися, вони будуть змушені припиняти роботу і розпускати всіх по домівках", - сказав Рабошук.

 

Ряд бюджетних установ втратили надію на те, що питання буде вирішено, і вийшли на тендери Prozorro. З 1 по 8 жовтня середня очікувана ціна закупівель газу бюджетниками зросла з 29 до 41 тис. грн/тис. куб. м.

 

В Асоціації міст занепокоєні: у 59 населених пунктах опалювальний сезон може не розпочатися не тільки для бюджетних організацій, а й для населення, оскільки рахунки тепловиків заблоковані "Нафтогазом" через борги за газ.

 

Джерело: 112.

 

Фото з мережі Інтернет.

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: