Злети та падіння науки у 2018 році. Рейтинг від наукового видання Science

ЦІКАВО
29.12.18 - 12:46

Одне з найавторитетніших видань Science опублікувало перелік найбільш значущих досліджень та відкриттів 2018 року.

У рейтингу - дослідження розвитку клітин та схвалення ліків, які пригнічують мутацію генів у дітей на стадії ембріона.
 

У цьому році вченим вдалося виділити ДНК з останків жінки, яка жила 50 тисяч років тому. Дослідивши матеріали, науковці довели, що жінка була метискою двох представників стародавніх людей – неандертальців та «денисовців» (одна з вимерлих груп архаїчних людей).
 

Ще одне історичне відкриття 2018 року – кратер діаметром 31 км. під льодовиками Гренландії. На думку вчених, його залишив метеорит.
 

Окрема категорія досягнень – соціально значущі дослідження. Цьогоріч було викрито серію зґвалтувань і вбивств у Каліфорнії 1970-1980-х років. Генетики допомогли слідчим співставити знайдений генетичний матеріал з генеалогічною базою ДНК. У такий спосіб спочатку знайшли родичів підозрюваного, а потім і серійного вбивцю. Ним виявився місцевий поліцейський.  
 

До рейтингу потрапили дослідження та доповіді про сексуальні домагання серед жінок в академічній сфері. Більше 50% викладачок та працівниць університетів, а також студентки ставали жертвами домагань та насильства.

 

Крім цього, редакція журналу Science назвала найепічніші провали науки року, що минає. Це пожежа у 200-річному музеї в Бразилії, проблеми з глобальним потеплінням, а також скандал з китайським вченим, який допоміг народитися двом генно-модифікованим малюкам. Ці події викликали наймасовіші суперечки у науковому суспільстві.

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: