Змушували пацієнтів займатися сексом і знущалися. Психоневрологічним інтернатом на Криворіжжі зацікавилася прокуратура

РЕЗОНАНС
12.12.19 - 14:56

Працівників Стародобровільського психоневрологічного інтернату, розташованого у Широківському районі Дніпропетровської області, звинувачують у зловживанні владою або службовим становищем, - повідомляє Криворізька місцева прокуратура №1.

Прокурори наразі здійснюють процесуальне керівництво у кримінальному провадженні за ч.1 ст.364 КК України.

 

Нагадаємо, нещодавно ЗМІ стали відомі факти знущань над підопічними Стародобровільського психоневрологічного інтернату. Йшлося про те, що їх змушують займатися сексом одне з одним, не надають належної медичної допомоги, прив'язують під час годування.

 

Інформація стала відомою від пресслужби омбудсмена Людмили Денісової.

 

У ході моніторингового візиту, співробітники Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини до Стародобровільського інтернату, дійсно, виявили факти травматизму підопічних, порушення їхнів прав, неналежне надання медичної допомоги.

 

"Заклад розрахований на 306 осіб. У день візиту там перебувала 321 людина. У відділенні на 47 лежачих хворих, які не можуть себе самостійно обслуговувати, на зміні працюють тільки дві санітарки. Двоє працівників фізично не можуть нагодувати всіх підопічних одночасно, тому прийом їжі розтягується на годинни. А деякі підопічні лежать на підлозі, там і їдять. Крім того, в цьому ж відділенні встановлено, що до осіб застосовується м'яка фіксація верхньої частини тіла і рук за спиною. Це є порушенням всіх вимог національного та міжнародного законодавства щодо застосування фізичних обмежень до осіб з психічними розладами. Тривале фізичне обмеження в зазначених вище умовах можна розцінювати як тортури ", - йдеться у звіті моніторингової групи.

 

Підопічні стверджували, що їх закривали поодинці у приміщеннях, на вікнах яких встановлено ґрати. При цьому обмежували у русі. 

 

Зі слів пацієнтів, санітари часто застосовують до них фізичну силу. Під час візиту було виявлено особу з гематомою на лобі та синцями під очима, зі слів якої, тілесні ушкодження були завдані санітаром. Жодних записів щодо фіксації тілесних ушкоджень здійснено не було.

 

Іншою шокуючою інформацією стали скарги підопічних про примус їх до вступу у статеві зв’язки з групою осіб з числа підопічних, які здійснюють контроль над іншими підопічними.

 

Відомості за вказаними фактами внесли до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочали кримінальне провадження.

 

Досудове розслідування здійснюється Широківським ВП КВП ГУНП в Дніпропетровській області.

 

Крім того, прокуратурою Дніпропетровської області організовано проведення перевірки діяльності інтернату щодо порядку та умов утримання там підопічних, із залученням відповідних спеціалістів територіальних закладів охорони здоров'я МОЗ України, Держспоживслужби та інших фахівців, у тому числі у галузі практичної психології та психіатрії.

 

 

 

Фото з відкритих джерел

 

 

 

 

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: