"Золоті" овочі. Чому в Україні так стрімко зростають ціни на овочі та фрукти

СОЦІУМ
25.04.19 - 16:27

Весна ніколи не відзначалася доступними цінами на овочі та фрукти, але цього року ситуація, схоже, зовсім вийшла з-під контролю.

Чому вітчизняна цибуля продається дорожче за імпортні банани, а капуста - вдвічі дорожча за апельсини, спробувало з'ясувати видання "Фокус".

Покупці обурюються: в той час як банани, які прибули з-за океану, продаються по 30-33 грн., а апельсини можна купити по 20-25 грн. за кіло, овочі для борщового набору вартують у два, а то і в три рази дорожче.

 

Помітно здорожчали картопля, капуста, морква, але цибуля побила всі рекорди - 38-45 грн. за кілограм.

 

"Питання не в походженні, а в наявності товару і його собівартості, - зазначила заступниця директора ProAgro Group Марія Колесник. - Нам уже давно пора навчитися цінувати вітчизняний продукт.

Своє - не означає найгірше. А ми звикли до того, що український продукт апріорі має бути дешевим".

 

Експерт наводить приклад Люксембургу, де всі продукти власного виробництва - молоко, м'ясо, овочі - дорожчі від німецьких, французьких чи бельгійських.

 

Серед причин здорожчання - український ринок овочівництва неухильно скорочується вже чотири роки поспіль.

"Якщо говорити про картоплю, то за останні роки скоротилося і число площ під картоплею, і кількість професійних господарств, які займаються цією культурою, - пояснює експерт. - Скорочення площ пов'язано з тим, що статистичні дані не охоплюють Крим, Донецьку та Луганську області. Крім того, попрощалися з картоплею великі господарства через невисоку рентабельність виробництва".

 

Крім того, відбулася переорієнтація на зернові - овочівники відмовляються від овочів на користь зернових культур, які легко і швидко можна продати за валюту.

 

Вагома причина зростання цін - провали у логістиці та зберіганні. Тут важлива інвестиційна динаміка, а її немає.

"Ми фактично використовуємо ті потужності зберігання, які були запущені до 2014 року, - говорить експерт. - Певні зрушення є лише в розвитку плодової підгалузі, але вони носять характер первинного освоєння ринку і без підтримки держави скоро згаснуть. На відміну від Франції, в Україні немає держпрограми підтримки харчового різноманітності з регіональними дотаціями дрібним і середнім фермерам. Немає й інструментів розвитку логістики та зберігання. У цих умовах завжди буде "рватися там, де тонко". 

 

Неякісний урожай. В Україні торішня весна була пізня, влітку в одних регіонах настала посуха, інші ж постраждали від дощів.

Крім того, була занадто низька ціна на ранні овочі, і фермери, не чекаючи особливо високих цін, економили на хімобробці полів.

 

У результаті, урожай цибулі виявився мінімальним за останні 10 років. Цибуля не набрали маси, виявилася ураженим хворобами.

 

Аналогічні неприємності трапилися і з капустою, морквою: капуста в цьому році неякісна, моркви - мало.

Виробники намагалися швидко "скинути" неякісний урожай, щоб він не зіпсувався, але він все одно згнив - правда, вже на балконах споживачів.

У підсумку, "запаси" не дожили до нового врожаю і виник підвищений попит.

 

 

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: