«Зрада відміняється»: Президент Зеленський пояснив, що означає «формула Штайнмаєра»

ВАЖЛИВО
04.10.19 - 10:56

Президент Володимир Зеленський запевнив, що вибори на непідконтрольній Україні території Донбасу можуть відбутися лише за українським законодавством. Крім того, «формула Штайнмаєра» не означає, що Україна визнає анексію Криму та відмовляється від Донбасу.

Про це Глава держави розповів у відео, яке опублікувала пресслужба Офісу Президента.

 

Як ми вже писали, у мережі опублікували текст документу за «формулою Штайнмаєра». Підписання цього документу викликало акції протесту в різних містах України.

 

«Можливо, я зараз когось сильно засмучу, але «зрада» відміняється. Пояснюю чому, і дуже прошу вас мене почути, – звернувся до українців Володимир Зеленський. – Давайте розберемося, що це за формула. Ця формула говорить лише одне – коли має запрацювати так званий закон про особливий статус Донбасу.

 

А саме – після проведення там місцевих виборів, які відбудуться за Конституцією України, законодавством України, та після публікації звіту ОБСЄ про те, що вибори відбулися відповідно до міжнародних демократичних стандартів. Ось із чим погодилась Україна у Мінську».

 

Також Президент наголосив, що Україна не підписувала спільні угоди з так званими "ДНР" чи "ЛНР".

 

Узгодження позиції щодо тексту цієї формули засвідчили в окремому листі, який відправили Мартіну Сайдіку.

 

Тепер повинна відбутися зустріч у Нормандському форматі з Президентом Франції, Канцлером Німеччини та президентом Російської Федерації, де вони обговорять шляхи припинення війни на Донбасі.

 

«Моя позиція в цьому питанні є чіткою та зрозумілою, і вона збігається з позицією всіх українців: ми всі розуміємо, що Донбас – це Україна. І там повинен запанувати мир, відбутися повне припинення вогню, виведення іноземних військових формувань.

 

Має відбутись обмін полоненими, щоб усі наші громадяни повернулися додому», – додав Глава держави.

 

Він зауважив, що на зустрічі в Нормандському форматі не підписуватимуть новий закон про особливий статус, який діє до 31 грудня 2019 року. Буде новий закон. Його напишуть у співпраці та публічному обговоренні з усім українським суспільством.

 

Тому капітуляції та здачі національних інтересів України не буде.

 

«Жодних "договірняків" та глобальних кроків без згоди народу України. Лише повернення людей і наших територій, повернення полонених і повернення миру.

 

Водночас я дуже прошу всіх зважено й спокійно підійти до ситуації та не піддаватися на маніпуляції і провокації деяких осіб.

 

Вони дуже хочуть використати вас, повернути собі можливість грабунку, стати жертвами політичного переслідування та уникнути кримінальної відповідальності. Цього не буде», – запевнив Президент.

 

Відеозвернення Президента дивіться нижче.

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: