Американець зібрав найбільшу у світі колекцію картин про український Голодомор

ПАМ'ЯТЬ
22.11.19 - 10:09

Американський бізнесмен Морґан Вільямз зібрав найбільшу в світі колекцію картин, присвячених Голодомору. За 25 років він придбав понад 400 робіт українських художників. - Газета. ua

Чоловік вперше відвідав Україну ще на початку 1990-х. Займався власним аграрним бізнесом та зацікавився історією України, а особливо Голодомором, передає Голос Америки.

 

"Більшість мого життя пов'язане із сільським господарством. І так сталося, що я зацікавився темою голоду в різних країнах, і його причин. І я прийшов до парадоксального висновку, що лише 20% голодоморів спричинені якимись природними катаклізмами. А решта – рукотворні, які організували або уряди, або корумповані політики", - каже Морґан.

 

Чоловік вивчав питання та шукав фотографії, але нічого не знайшов. У Києві доля звела його з американським істориком Джеймсом Мейзом. Той саме готував дослідження Голодомору для конгресу США.

"Якось я побачив у виданій у Гарварді книзі фотографії, які були підписані "голодомор в Україні 1933 року". Я кажу Джеймсу – на фото не Україна 33-ого року. Це – Росія 1922-ого року. Він відповідає – але в нас не було ніяких фотографій про український голод, нам довелося ілюструвати книгу тим, що мали. Хоч це й не правильно. Я запитую – а де можна взяти якісь ілюстрації саме українського Голодомору? Він відповідає: Морган, ти не розумієш. Їх взагалі немає. За це могли розстріляти. В радянські часи навіть говорити про це було небезпечно, не кажучи вже про якісь картини".

 

Попри заборону тодішньої комуністичної влади, Морґан об'їхав багато майстерень і виставок.

Познайомився із художницею Вірою Кулебою, яка ілюструвала Голод на Полтавщині. Так почав збирати власну колекцію.

Морґан регулярно влаштовує експозиції зібраних картин і плакатів у різних виставкових залах і в Україні, і за кордоном.

Має надію колись показати свою найбільшу в світі колекцію і в майбутньому музеї Голодомору.

"Просто дивовижно, наскільки досі мало відомо про Голодомор в Україні. А в світі про це знають ще менше. Росія старанно приховує інформацію про цю трагедію", - каже бізнесмен.

 

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: