Старт сезону кавунів. Чи безпечно їсти перші баштанні, скільки вони коштують цьогоріч та як обрати найсмачніші ягоди?

АКТУАЛЬНО
20.07.21 - 17:02

В Україні почався сезон кавунів. Яка ціна за кілограм цього року, як їх правильно обирати та чи безпечні для здоров’я ранні кавуни?
 

Зараз кавуни майже втричі дорожчі, ніж торік. Все - через пізній урожай та несприятливі погодні умови – сезон кавунів в Україні цьогоріч розпочався на 2 тижні пізніше, ніж зазвичай. У середньому в магазинах за 1 кг кавуна просять 23 грн, на базарі – від 12 до 30 грн. До цього в Україні продавали грецькі кавуни, які коштували близько 50 грн за кіло. 

 

Перших врожаїв кавунів дехто традиційно побоюється. Адже вважається, що в ранніх плодах є багато нітратів, які можуть нашкодити організму та спровокувати отруєння. 

«Наявність нітратів у кавунах – це нормально, і їхню кількість обов’язково перевіряють перед тим, як продукція потрапить на прилавки магазинів. Набагато небезпечніші нітрити: вони утворюються з нітратів під час тривалого зберігання та транспортування. Перші кавуни, які привозять з-за кордону, можуть бути небезпечні через тривале транспортування. Що стосується українських кавунів, такої небезпеки практично немає», - запевняє біолог Ірина Єжель.

Науковиця говорить, нітрити загалом шкодять усьому організму на клітинному рівні, бо вони порушують баланс дихання клітин. Це може призвести до розладів різних систем: нервової, опорно-рухової тощо. 

 

Є один корисний лайфхак: нітрати накопичуються у шкірці кавуна, тому краще їсти лише серединку, не доїдати до зеленого. 

А як же правильно обирати кавуни? 
Треба уважно дивитися на їхню шкірку. Наявність на ній однієї білої або жовтої плями вказує на те, що кавун самостійно визрів на сонці. Тому є найбільш безпечним. Якщо ж виявляється дві або більше таких плям, краще такий кавун не купувати. Це означає, що його спеціально переміщали і могли додавати більше добрив, які пришвидшують ріст плоду.

Це щодо безпечності ягоди, а ще є поради щодо смаку.

•    Колір. Якщо смуги яскраві і контрастні - значить кавун стиглий і смачний. Кірка повинна блищати і бути міцною. Її неможливо проткнути нігтем, але легко подряпати.
•    Цілісність. Кавун має бути стиглим, цілим, не мати ніяких тріщин і вм’ятин. Через тріщини в кавун можуть потрапити бактерії, що може викликати отруєння.
•    Розмір. Чим кавун більший – тим більш стиглий. Якщо хочете вибрати дійсно смачний кавун, вибирайте плід більшого розміру. Він справді  виявиться соковитим і смачним.
•    Хвостик. Якщо кавун стиглий - його хвостик буде повністю сухим. Будь-який плід, у міру наситившись вологою і поживними речовинами, перестає живитися від куща. Хвостик може бути зламаний через те, що він висох. Такий кавун буде стиглим і смачним. Буває, що продавці спеціально відрізують його, щоб ввести покупця в оману і продати товар. Відрізнити зламаний хвостик від відрізаного досить просто. Якщо хвостик зрізаний, на ньому буде виразно видно рівний зріз.
•    Колір щічки. Щічка – це плямочка на кавуні, що залишилася без забарвлення, з’являється вона на тому місці, на якому він лежав. Якщо кавун незрілий, то вона буде білою, якщо ж навпаки - це стиглий плід, щічка буде жовтуватою або помаранчевою.
•    Стать. Кавуни ділять на хлопчиків і дівчаток. Кавуни-дівчатка вважаються солодшими. Щоб визначити так звану стать кавуна, необхідно подивитися на його низ. У хлопчиків він опуклий з маленькими кружечками, а у дівчаток – плоский і кружечки більшого розміру.

Практично усі знають, що коли вибираєш кавун, необхідно постукати по ньому, але не усі можуть пояснити, для чого це робиться і яким має бути звук. Якщо плід дозрів, звук буде дзвінкий. Якщо кавун ще зелений, він буде глухий. Також можете прикласти кавун до вуха і злегка його стиснути, якщо плід стиглий - він затріщить.

Джерела: 1+1, Yizhainfo. Фото з мережі Інтернет.

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: