"Несмачне й неестетичне". Чому оновлене шкільне меню не всім до смаку?

АКТУАЛЬНО
12.01.22 - 13:52

Після зимових канікул, з 10 січня, усі заклади середньої освіти мали перейти на оновлене шкільне меню з меншою кількістю солі, цукру та жирів. Нині у соцмережах батьки часто обурюються новими стравами, які діти просто відмовляються їсти. Батьки школярів почали скаржитись, що страви несмачні, неестетичні та у різних школах мають різний вигляд.

Користувачі вважають, що все залежить від кваліфікації кухарів, тому недостатньо змінювати лише меню, а й потрібні фахівці, які б уміли правильно готувати нові страви.

 

На скарги відреагував автор меню для шкіл Євген Клопотенко. Він зазначив, що невдовзі проведе навчання для працівників їдалень, тому що, дійсно, не всі кухарі вміють готувати те, що він пропонує. І не скрізь ще зрозуміли, як упроваджувати зміни поступово.

 

 

"Якщо у школі вже зараз відмовилися повністю від цукру та солі, то це не є коректним. Ми з командою спеціально пролобіювали перехідний етап. Це означає, що кількість солі та цукру мають зменшувати поступово. Якщо вашій школі оголосили, що там тепер складають меню за Євгеном Клопотенком, то ви можете подивитися, які страви я розробив, який вони мають вигляд та перевірити, чи схоже воно на їжу у вашій школі. Якщо є невідповідності, то це порушення", — написав Клопотенко у Facebook.

 

 

Якщо на порушення норм не реагує адміністрація закладу, то батьки мають право звернутися до Держпродспоживслужби. Для цього створили спеціальний чат-бот у Telegram: @derzhspozhivsluzhba_bot

 

 

За словами фахівців Держпродспоживслужби, нове меню має враховувати особливі дієтологічні потреби, сезонність, наявність харчових продуктів відповідно до сезону, розмір порцій для різних вікових категорій учнів. А також відповідати вимогам санітарного законодавства і харчовим нормам, бути смачним та різноманітним.

 

 

«Оновлене меню розраховане на 4 тижні, враховуючи сезонність страв. Вибір налічує понад 160 страв, поміж яких традиційні українські, популярні страви та безглютенові позиції", — розповіла головна спеціалістка відділу методології санітарно-епідеміологічної сфери Галина Провізіон.

 

 

У стравах мали обмежити кількість солі, цукру, жирів рослинного і тваринного походження, а також соків із додаванням підсолоджувачів та цукру, розповіла фахівчиня Держпродспоживслужби.

 

 

У меню не повинні бути ковбасні вироби, сосиски, рибні, м’ясні та плодоовочеві консерви. Виключені мають бути також кондитерські вироби, оскільки до їхнього складу входять у значному розмірі сіль, цукор, консерванти та трансжирні кислоти.

 

 

“Орієнтовно 75% харчових продуктів у шкільних їдальнях мають бути рослинного походження. Планується поступове зниження кількості солі до 1-1,5 г на одне приймання, вживати дозволено лише йодовану сіль для приготування їжі. Зменшення цукру має бути вдвічі — до 7,5 г на одне приймання”, — пояснила Провізіон.

 

 

Картоплю, як окрему страву, можна буде запропонувати не більше одного разу на тиждень — у випадку п’ятиденного перебування дітей у школі за умови одноразового харчування. Кількість хліба має бути зменшена вдвічі, а перевага надаватиметься цільнозерновому, з високим вмістом клітковини, з додаванням висівок та з обмеженим вмістом солі.

 

 

Натомість кількість овочів та фруктів має бути збільшена. На гарнір дітям пропонуватимуть зернові, бобові та злакові.

 

 

“Планують збільшити кількість молока і молочнокислих продуктів, м’яса та риби. При одноразовому харчуванні — не менше двох порцій м’яса, перевага надаватиметься птиці без шкіри та кісток. При виборі риби перевагу надаватимуть філе морської риби", — розповіла фахівчиня Держпродспоживслужби.

 

 

Як батьки можуть контролювати дотримання нових харчових вимог?

 

 

"Попри те, що батьків до школи не пускають, вони є членами батьківського комітету і можуть входити до складу бракеражної комісії, яка може контролювати питання дотримання нових харчових норм у закладах освіти”, — розповіла Провізіон.

“Хтось із батьківського комітету може контролювати організацію питного режиму та стан приготування страв і розповідати про результати контролю іншим батькам на зборах”, — сказала фахівчиня.

 

 

 

Джерела: Суспільне, Парламент.UA

 

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: