10 грудня – Всесвітній день футболу. Цікаві факти з історії українського футболу

ЦІКАВО
10.12.20 - 15:19

Всесвітній день футболу, заснований за ініціативою ООН, відзначається 10 грудня. З нагоди цього свята для його фанів ми зібрали українські та світові футбольні цікавинки і рекорди українського футболу.

У багатьох древніх народів світу було безліч ігор, схожих на сучасний футбол, і сьогодні існує велика кількість його різновидів, зокрема дворовий, пляжний, фрістайл, футзал або міні-футбол та навіть футбол у багнюці.

 

Історія футболу в Україні сягає XVIII століття і бере свій початок в місті Одеса, куди його привезли англійські моряки. Саме в Одесі в 1884 році було збудовано перше в Україні футбольне поле.

 

Згодом футбол з’явився і в західній частині України. Офіційно першим матчем з футболу в Україні вважають гру у Львові між командою міста Львова та Кракова, який відбувся 14 липня 1894 року. До речі перемогла тоді львівська команда.

 

 

Львівська футбольна команда «Карпати» – єдиний в історії клуб нижчої ліги, який здобув Кубок СРСР.

 

 

Київська команда «Динамо» – найтитулованіший футбольний клуб за всю історію СРСР. А також перший представник тогочасного Радянського Союзу, якому вдалось здобути європейський трофей.

 

 

Автором найбільш тривалої "сухої серії" в історії національної збірної України є Андрій Пятов – 776 хвилин.

 

 

Наставник збірної України з футболу Андрій Шевченко увійшов у ТОП-10 найкращих тренерів національних команд. Шевченко посів 8 місце в рейтингу, набравши 48 балів респондентів.

 

 

До ТОП-25 найкращих тренерів національних команд увійшов Олександр Петраков – тренер збірної України U-20. Влітку 2019 року під керівництвом Петракова збірна виграла Чемпіонат світу U-20.

 

 

Найтриваліший матч – "Від світанку до заходу" – футзальний марафон в Одеській національній академії харчових технологій. Безперервна гра тривала 12 год і 2 хв.: забито 270 голів, м'яч потрапляв у ворота у середньому частіше, ніж кожні 3 хв. У грі взяли участь 48 команд, 278 учасників. Завершилась вона рахунком 143:127. Досягнення зафіксовано в Національному реєстрі рекордів.

 

 

Найбільша перемога національної збірної зафіксована у грі проти Сан-Марино. Матч, який відбувся у Львові 6 вересня 2013 року, завершився з рахунком 9:0 на користь України.

 

 

Найбільш відвідуваним домашнім матчем збірної України була гра проти Північної Ірландії 2 квітня 1997 року на НСК "Олімпійський". Вона завершилася з рахунком 2:1. Подивитися поєдинок прийшло близько 85 000 глядачів.

 

 

На новій домашній та гостьовій формі (виробник Joma, Іспанія), яку 4 вересня 2018 р. представила ФФУ для збірної України, над прізвищами футболістів є написи "Слава Україні!". Також уперше в історії випущено третій комплект форми – білого кольору.

 

Джерела: report.if.ua, 5.ua. Фото з мережі Інтернет.

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: