15 лютого - Всесвітній день онкохворої дитини 

ЗДОРОВ'Я
15.02.19 - 13:12

Щорічно 15 лютого людство відзначає Всесвітній день онкохворої дитини (International Childhood Cancer Day).

Засновником виступила Всесвітня конфедерація батьків дітей, хворих на рак (ICCCPO) в 2001 році.

Основною метою є привернення уваги громадськості до дітей, що страждають на онкологічні захворювання.

 

Дитяча онкологія є однією з найгостріших проблем сучасного світу. Так, щорічно від раку на планеті помирають 90 тисяч дітей, ще майже 180 тисячам ставлять страшний діагноз.

В Україні щорічно такий діагноз отримують більше ніж тисяча дітей.

Згідно з даними офіційної статистики, в Україні кожна друга дитина, хвора на рак, помирає. Для прикладу, в розвинених країнах така смертність не перевищує 30%.

Найбільш поширеними онкологічними захворюваннями серед українських дітей є лейкемія (рак крові) та рак головного мозку. Вони посідають друге місце серед причин смертності у дітей віком від 5-ти до 14-ти років. Перше місце - нещасні випадки.

 

Одним із головних завдань заходів, що проводяться в цей день, є інформування батьків про способи профілактики та виявлення ранніх ознак раку у дітей. Раннє діагностування є надзвичайно важливим чинником у лікуванні онкологічних захворювань, оскільки 70% таких хвороб є виліковними.

Як зазначають медики, проблема дитячої онкології в Україні давно вже набула загальнодержавного значення. МОЗ України навіть розробило спеціальну програму «Здоров’я 2020». Метою програми є підвищення рівня профілактики онкологічних захворювань у дітей в Україні та зниження рівня таких хвороб на 5% на рік.

Крім того, в Україні створено Національний інститут боротьби з раком. Його метою є консолідація зусиль науковців для подолання недуги.

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: