23 січня – день жалоби за загиблими у пожежі в Харкові

ЖАЛОБА
23.01.21 - 9:22

Сьогодні в Україні оголосили день жалоби на загальнодержавному рівні у зв’язку із загибеллю 15 людей на пожежі, яка сталася 21 січня в будинку для літніх людей у Харкові. 

Про це повідомив Президент Володимир Зеленський під час спілкування з представниками ЗМІ в межах робочої поїздки на Харківщину.

 

 

21 січня в приватному пансіонаті для літніх людей «Золотий час» в Холодногірському районі Харкова сталася пожежа, у якій загинуло 15 осіб, ще 9 врятували, 5 з яких госпіталізували. Гасили займання 50 чоловіків особового складу та 13 одиниць пожежно-рятувальної техніки ДСНС. 

 

Попередня причина займання – необережне поводження з електронагрівальними приладами. 

 

Харківська обласна прокуратура розпочала кримінальне провадження за фактом порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки, що спричинило загибель людей.

 

 

22 січня правоохоронці затримали 4 людей, причетних до організації діяльності пансіонату.

 

«Затримали власника домоволодіння, який здав двоповерхову будівлю під пансіонат, а також орендаря будинку та його дружину – директорку приватного підприємства, яка фактично керувала закладом. Також затриманий адміністратор, який координував роботу пансіонату, при цьому офіційно не був там працевлаштований", - повідомила генпрокурор Венедіктова.

 

 

За даними поліції, затримане подружжя є засновниками громадської організації, яка використовувалась для прикриття діяльності, пов’язаної з доглядом за особами похилого віку.

 

 

Вартість перебування в пансіонаті "Золотий час" вони оцінювали в середньому в 15 тисяч гривень.

 

 

Правоохоронці допитали працівників пансіонату, свідків, проводили обшуки та огляд місця події із залученням експертів.

 

 

Перевіряють три версії трагедії:

 

підпал;

 

необережне поводження з вогнем в побуті та з електроприладами;

 

закорочення електромережі.

 

Під час першочергових слідчих дій з’ясувалося, що в офіційно оформленому будинку діє так званий "реабілітаційний центр" для алко- та наркозалежних осіб. Підстави їх перебування та точна кількість встановлюється.

 

 

Крім того, прокуратура та ДБР розпочали провадження, в якому перевірять, чи належним чином службовці ДСНС виконували свої обов’язки з контролю за дотриманням правил пожежної безпеки на цьому об’єкті.

 

 

Джерело Українська правда. Фото ДСНС, на прев'ю - з мережі Інтернет.

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: