29 грудня 1999 року. Як і чому в Україні цього дня скасували смертну кару

ПОДІЯ
29.12.18 - 9:32

29 грудня 1999 року Конституційний Суд України визнав, що смертна кара, яка передбачена деякими статтями Кримінального кодексу України, суперечить Конституції.

1999 рік. Попри дискусії в суспільстві, і між самими служителями Феміди, Конституційний суд України визнав смертну кару неконституційною.
 

Смертну кару Україна успадкувала від СРСР разом з Кримінальним кодексом, який діяв ще з 1961 року. Приречених на таке покарання українців розстрілювали.

Скасування смертної кари було нагальним питанням для незалежної України, бо таке покарання є недопустимим для країн, які входять до Ради Європи.

Саме тому, ще до вступу в організацію у 1995-му, в Україні почав діяти мораторій на виконання смертних вироків.

Проте вже за кілька місяців страти знову повернулися, бо мораторій прийняли без належної процедури. Україні загрожувало виключення з Ради Європи, тому довелося діяти.

Та не тільки членство у Раді Європи було єдиною причиною для скасування смертної кари. Цього вимагали і правозахисники, через те що приречені на таку кару не завжди були винними.

 

Правозахисники стверджували, що смертна кара – це один зі способів розправи з "незручними" людьми. Вона залишає надто мало можливостей для незаконно засуджених. Та, як показує практика, не стримує і не відвертає злочини.

Поставити крапку міг лише Конституційний суд. Саме до нього з поданням звернулися півсотні народних депутатів. Вони просили перевірити на конституційність низку статей Кримінального кодексу, у яких мовилося про смертну кару.

І хоч судді не були одностайними, скасування такого покарання відбулося, бо невідповідностей до Основного Закону знайшли чимало. Врешті суд назвав смертну кару "свавільним позбавленням людини її права на життя".

Остаточне рішення Конституційний суд прийняв напередодні новорічних свят – 30 грудня 1999 року. А останню крапку поставила Верховна Рада у 2000 році.

Нардепи внесли зміни до Кримінального кодексу і офіційно вилучили смертну кару зі списку покарань.

Згодом у країні почали вести дискусії, щодо введення смертної кари лише для особливих випадків, наприклад, для серійних маніяків. А нещодавно заговорили про застосування страти і для тих, хто зрадив країну.

Та правозахисники проти, бо, за їхніми словами, це буде небезпечним інструментом у руках популістів.

Поки ж Україна залишається у списку гуманних країн, яких у світі уже 140, і їхня кількість з кожним роком збільшується.

 

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: