30 років виповнилось криворізькому альманаху «Саксагань» - унікальному літопису життя міста

СВЯТО
25.06.21 - 13:39

У Кривому Розі всіх причетних до альманаху «Саксагань» привітали міський голова Костянтин Павлов, команда «Української перспективи», багато інших вірних друзів і шанувальників.

Рідкісний для сьогоднішніх реалій альманах-довгожитель, літературно-художнє і публіцистичне видання, яке знають не тільки в нашій країні, але і в Європі, Америці, Австралії – це все про «Саксагань». 

 

На честь ювілею видання в місті організували масштабне торжество – з «Книжковим ярмарком», організованим за фінансової підтримки Фонду Олександра Вілкула «Українська перспектива», з творчими локаціями, програмою в головному міському театрі і на «пленері», за участі гостей не тільки з різних міст України, а й з концертом оперно-естрадного співака Йозефа Івашки.

Більше 3000 авторів, більше сотні художників, представлених у 115-ти номерах за 30 років, можливість для людей мистецтва ділитися своєю творчістю з читачами – з таким багатим досьє «Саксагань» зустрічає свій ювілей, кілька років тому перетворившись з комунального в цілком самостійне видання.

 

«Коли ми говоримо, наскільки багата талантами криворізька земля, це не вживана загальна фраза. Це талановиті прозаїки і поети, публіцисти і художники, актори і музиканти. А сам альманах за 30 років вже вийшов за межі звичайного літературного видання. Я знаю, що мрія головного редактора Андрія Дюки, щоб за допомогою альманаху в місті активно формувався єдиний активний творчий простір для обдарованих людей. Безумовно, хочеться побажати йому успіхів! Адже мріє бути почутим кожен криворіжець, хто хоче сказати своє слово в найрізноманітніших жанрах мистецтва», - сказав мер міста Костянтин Павлов.

На сторінках «Саксагані» є постійними публікації з історії Кривбасу, його сьогодення, спогади учасників Другої світової. «Саксагані» вдається постійно об'єднувати майстерність визнаних метрів і творчу зухвалість талановитих новачків. Важливо, що альманах привертає до себе багато талановитої криворізької молоді.

 

«Одна з постійних цілей команди «Української перспективи», чітко визначених Олександром Вілкулом, це підтримувати культурний розвиток Кривого Рогу. Наше місто має реальні шанси стати культурним центром всієї України. Міська влада робить дуже багато для підтримки театрів, палаців культури, їх колективів. Разом з цим, Кривбасу не менше дають його талановиті, обдаровані, небайдужі до міста люди. Безперервність наших культурних традицій, спадкоємність духовних цінностей – і є наша спільна творча скарбниця», - впевнений депутат Дніпропетровської обласної ради Микола Веропотвелян.

За багаторічну творчу працю і зміцнення авторитету Кривого Рогу нагрудним знаком «За заслуги перед містом» ІІ ступеня нагородили засновника альманаху Андрія Дюку. 

 

Почесними грамотами виконкому відзначили представників альманаху Світлану Захарову, Олександра Юрченка, Оксану Кучер та Антона Мостового. Грамотою виконкому нагородили художницю Галину Галкіну.

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: