32 роки по тому. Криворіжці вшанували пам'ять земляків, полеглих в Афганістані

ПАМ'ЯТЬ
15.02.21 - 11:27

15 лютого в Україні вшановують пам'ять учасників війни в Афганістані, пекло якої пройшли 160 тисяч українців. 32 років тому закінчилася радянська військова кампанія в Афганістані. 

 

У парку "Ювілейний" криворізька громадськість, мер міста, представники міської влади, ветеранської організації, матері та рідні бійців вклонилися світлій пам'яті тих, хто не повернувся додому з Афганістану. До підніжжя символічного білосніжного монумента поклали живі квіти.

 

Наші земляки втратили у тій війні свої життя й здоров’я. Майже кожен четвертий серед загиблих був українцем - це понад 3300 осіб, серед яких - 53 криворіжці.

 

Пам’ять про події тих років, безповоротні втрати, "афганські поховання" в містах та селах, страшне горе матерів, дружин і дітей - наслідки завойовницької політики СРСР. То була чужа війна, але воїни-українці виконували накази командирів, суворо дотримуючись присяги. Лише військові повною мірою розуміють, що це насправді означає.

 

У Кривому Розі завжди з особливою турботою і увагою ставляться до воїнів. 

 

"Кривий Ріг - місто сильних і мужніх людей. Наші чоловіки у служінні є прикладом героїзму і самовідданості. Ми завжди допомагали всім учасникам бойових дій - війн, локальних конфліктів, усім героям та їхнім сім'ям. Це наш святий обов'язок, і ми будемо його виконувати," - підкреслив мер Костянтин Павлов.

 

"Сьогодні 32-а річниця виведення військ з Афганістану. Це сумна дата, коли закінчилася неоголошена війна, в якій загинули більше 15 тисяч солдатів і офіцерів. Ми тут щороку збираємось і віддаємо данину пам'яті загиблим. Криворізька організація афганців - одна з найкращих і найбільших в Україні - більше 2,5 тисячі. Ми зберігаємо пам'ять про ту війну, допомагаємо сім'ям загиблих. Велику допомогу надає місто - соціальна програма підтримки у Кривому Розі унікальна, ми спілкуємось з чоловіками з інших міст, і вони кажуть, що такої підтримки ніде немає. Кожен афганець уже кілька років поспіль отримує по 5 тисяч гривень, ще 1 тисяча гривень на комунальні послуги - все це суттєва допомога. Знаєте, коли питають, як тепер ми оцінюємо ті події, правильно буде сказати так - солдати не повинні оцінювати, вони повинні виконувати накази. З честю. Тоді це справжній солдат, воїн. Ну а по-людськи, це звісно, трагедія, яка нікому не принесла дивідендів, тому ставлення до неї - негативне", - вважає заступник голови міської організації учасників війни в Афганістані Сергій Ворона.

 

 

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: