34 людських життя. Сьогодні в Кам'янському згадують масштабну трамвайну аварію

РЕЗОНАНС
02.07.21 - 12:34

Сьогодні у Кам'янському (колишній Дніпродзержинськ) згадують страшну дату в історії міста - 25 років трамвайної аварії, яка забрала життя 34 людей. 

2 липня 1996 року о 17:20 у трамвая, що курсував маршрутом №2-А, на крутому узвозі по вулиці Чапаєва (зараз Гетьмана Дорошенка) виникли проблеми з електричним живленням.

 

У транспортного засобу повністю відмовили гальма і припинив працювати механізм відкриття дверей. Багатотонна машина з замкненими в салоні 150 пасажирами полетіла до вулиці Ленінградській (зараз проспект Аношкіна).

 

Трамвай зійшов з рейок, налетів на бетонну плиту і перекинувся. На місці ДТП загинули 29 пасажирів, ще 5 померли в лікарні, 87 отримали травми.

 

Місце катастрофи, де розбився трамвай з 150 людьми, словами описати було важко, - кажуть очевидці.

 

Як згадують свідки, протягом цілого тижня один за одним у місті тривали похорони загиблих у тій страшній катастрофі.

За кількістю жертв, аварія на маршруті №2-А стала найкривавішою за всю історію трамвайних перевезень на всьому пострадянському просторі.

 

У країні тоді оголосили 3-денний траур. Для розслідування причин інциденту в Дніпродзержинськ прибула урядова комісія. Згідно з Актом комісії, аварія сталася через експлуатацію на маршруті технічно несправного трамвая.

Коли експерти почали аналізувати роботу Дніпродзержинського трамвайного управління, спливло багато негативних подробиць:із 134 вагонів 70 простоювали через несправність. Через відсутність необхідного фінансування, трамвайне управління було не в змозі укласти договори зі спеціалізованими заводами на ремонт вагонів. Власні майстерні були укомплектовані фахівцями лише на 50%. Усі ці чинники врешті й призвели до трагічних наслідків.

 

Після аварії на лаву підсудних потрапили 3 людини: водійка трамвая, її наставник і майстер. Реальні терміни (невеликі) отримали наставник і майстер. При цьому в Акті урядової комісії було зазначено набагато більше осіб, які допустили порушення, що призвели до трагедії.

 

 

 

Джерело - сайт Событие

 

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: