4 листопада - День залізничника. ТОП-7 цікавинок про залізницю Дніпропетровщини

ЦІКАВО
04.11.21 - 11:27

До Дня залізничника, дізнайтеся ТОП-7 цікавих фактів про Придніпровську залізницю.

1. Історичний початок Дніпропетровської залізниці стався 15 листопада 1873 року за старим стилем. Тоді для вантажного та пасажирського руху було відкрито залізничну ділянку Лозова-Олександрівськ (зараз Запоріжжя) з відгалуженням до Катеринослава. Ця гілка протяжністю у 208 верст стала першою ділянкою майбутньої Катерининської залізниці.

 

2. З 1991 року Придніпровська залізниця разом із Донецькою, Одеською, Південно-Західною, Південною та Львівською, входить до складу АТ «Укрзалізниця».

 

3. Саме на теренах «Придніпровки» з’явилася перша в Україні електрифікована ділянка залізничного шляху. Тут вперше запровадили «оксамитову безстикову колію». На сьогодні це є найбільш прогресивною конструкцією на залізничному транспорті в усьому світі. Її головна перевага – зниження зношення коліс і верхньої будови колії, яке відбувається через стики між рейками в традиційних системах.

 

4. На перегоні Новомосковськ – Дніпропетровськ 1971-го року, в межах пілотного експерименту, вагон розвинув швидкість 258 км/год і встановив світовий рекорд.

 

5. Поціновувачі графіті на приміських поїздах за п’ять місяців 2021 року завдали Придніпровській залізниці збитків на понад 26 тис. гривень. Залізничники зафіксували 7 випадків подібного вандалізму від початку року. Найактивніше вандали самовиражалися на станціях П’ятихатки та Синельникове-1.

 

6. Під час підготовки до нового опалювального сезону 2021/22, придніпровські залізничники навантажили майже 3,4 млн тонн кам’яного вугілля. Його доправляли до енергетичних компаній та збагачувальних підприємств, розташованих у східних, західних та південних регіонах країни, а також до зони обслуговування самої регіональної філії. Загалом за 8 місяців 2021 року придніпровські залізничники навантажили 9 млн 108 тис. тонн кам’яного вугілля. Це перевищує відповідні показники попереднього року (8 млн 896 тис. тонн).

 

7. Від початку нового маркетингового 2021\2022 року, який стартував у липні, регіональна філія «Придніпровська залізниця» АТ «Укрзалізниця» навантажила 899,2 тис. тонн зерна нового врожаю. Це на 21,6% більше за показники попереднього року (739,5 тис. тонн відповідно). У перевезеннях зерна нового врожаю придніпровські залізничники задіяли понад 13,3 тис. вагонів-зерновозів.

 

Джерело - Дніпропетровська облрада.

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: