5 питань – 5 серій звернень. Про що і навіщо хочуть поговорити з українцями на виборах?

АКТУАЛЬНО
15.10.20 - 10:01

Днями президент України Володимир Зеленський анонсував всенародне опитування, яке має відбутись під час місцевих виборів 25-го жовтня. Українцям поставлять «5 важливих питань: про те, що ми обговорюємо на вулиці, на кухні та в інтернеті». Перші два питання вже відомі, інші – оголосять протягом найближчих днів. 

Володимир Зеленський звернувся до українців на «ти», нагадав про право народу на власну думку, «йому не потрібне благословення від політиків», сказав він, та пообіцяв, що буде так, як вирішать люди.

 

«25-го жовтня на виборчій дільниці я задам тобі п’ять важливих питань про те, що ми обговорюємо на вулиці, на кухні та в інтернеті, про що сперечаємось з друзями, батьками або таксистами. Про те, про що нас раніше ніколи не питали. П’ять важливих питань, щоб дізнатися твою думку.  Не політиків з високих кабінетів, не незалежних експертів з телешоу, не агентів з інших держав. Чи не вперше в історії незалежності ми запитаємо: "А що думаєш ти?" Чому твоя відповідь важлива? Тому, що буде так, як вирішиш ти. Тому що Україна – це ти. Приходь – і вирішуй»,- сказав він.

 

Політексперти вважають, що «слуги» продовжують притримуватись звичної тактики, створюючи ілюзію народовладдя та намагаючись тримати образ президента в межах «людини з народу». Саме такий ефект мають чи не всі промови президента, а найбільше ті, в яких він звертається до людей на «ти», наче скорочуючи цим дистанцію. Той факт, що питання не оголосили одразу, наштовхує на думку, наче їх ще просто не вигадали.

 

Судячи з коментарів у соцмережах, всі очікували важливих, болючих питань, які дійсно у всіх на вустах. Про війну, наприклад.

 

Натомість, перше питання звучить так: «Чи потрібно запровадити довічне ув’язнення за корупцію в особливо великих масштабах». 

 

Друге питання Зеленського дійсно стосується Донбасу, але не в тому контексті, на який всі очікували: «Чи підтримуєш ти створення на Донбасі вільної економічної зони?».

 

 

Зібрали коментарі у медіа:

«Команда президента все ще дрейфує на тій хвилі довіри, яку їм надав народ України у 2019 році. Як вважають деякі експерти, Зеленського тоді любили лише тому, що ненавиділи Порошенка. Вся ця стратегія схожа на ілюзію, людям лише дають повірити в те, що вони дійсно можуть на щось впливати, щось вирішувати. А насправді це, як кажуть в Одесі, «одеський шум, схожий на роботу».

 

Якби перше питання поставили правильно, спитали те, про що дійсно бояться говорити політики всі роки незалежності, тоді можна було б повірити в те, що Зе-команді важлива думка народу, і вони справді хочуть побачити реальну картину. Однак ні, вирішили почати з популізму».

 

 

Що далі? Як повідомив радник голови Офісу президента Михайло Подоляк, точні формулювання інших питань до українців ще не сформульовані.

 

Однак вже зрозуміло, на які теми піде мова.

 

«Питання стосуватимуться медицини, школи і парламенту. Але точних формулювань поки немає», - повідомив Михайло Подоляк.

 

 

Стосовно цієї ситуації свою думку висловив у фейсбуці Володимир Фесенко, керівник Центру прикладних політичних досліджень "Пента":

 

«А ось де вже є безсумнівний ефект – так це перепрограмування фінального етапу виборчої кампанії. І сьогодні, і всі найближчі дні головна тема для обговорення – "опитування Зеленського". Правильний і нестандартний хід – інтрига з питаннями. На кожен з найближчих 5-ти днів гарантована головна новина дня від Зеленського. А потім почнуться дебати з приводу цих питань. Таким чином, порядок для новин та дискусій задано аж до дня голосування. Відповідно, ламаються логіка і зміст фінального етапу виборчої кампанії для всіх інших учасників перегонів. Вже оплачена реклама в значній мірі втрачає свій сенс і актуальність. Тому так і критичні всі політичні опоненти президента Зеленського», - сказав він.

 

Володимир Фесенко також зазначив, що висування ініціативи Зеленського про опитування 25-го жовтня, з високою ймовірністю означає, що  місцеві вибори не переноситимуть через епідемію коронавирусу.

 

 

Доки в Офісі Президента думають над залишком питань, українці в соцмережах висувають свої варіанти.

 

"Чи давати довічне тим, хто не кидає квасолю в борщ?", - розмірковують у фейсбуці.

 

А які б питання поставили Ви?

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: